Archieffoto

Speelterreinen en schoolomgevingen in 18 Kempense gemeenten rookvrij: "Want zien roken, doet roken"

Vandaag is het Werelddag zonder tabak. En vanaf vandaag mag je in 18 Kempense gemeenten niet meer roken op speelterreinen. Ook in de omgeving van zo'n 70 scholen in de Kempen mag er niet meer gerookt worden. Het is de bedoeling om op plekken waar jongeren samenkomen, roken te verbieden om te vermijden dat ze beginnen te roken. Er loopt ook een sociale mediacampagne.

Niet minder dan 18 Kempense gemeenten zijn naar aanleiding van de Werelddag zonder tabak op de kar gesprongen om te vermijden dat jongeren starten met roken. "We willen een rookvrije generatie kinderen, want zien roken doet roken. Als we kunnen voorkomen dat ze beginnen met roken, kunnen we hen een betere toekomst geven", zegt Lieven Janssens, de burgemeester van Vorselaar, initiatiefnemer en een van deelnemende Kempische gemeenten. Er loopt ook een sociale mediacampagne "Ik blaas liever bellen dan rook!" , dit jaar door corona weer virtueel.

Het is de bedoeling is dat geen enkel kind, geboren vanaf 2019, ooit nog begint met roken.

De beweging “Generatie Rookvrij”

Een 200-tal publieke plaatsen in de Kempen, waar veel kinderen samenkomen, wordt vanaf vandaag rookvrij. Het gaat om 130 speelterreinen, 70 schoolcampussen, een sport- en recreatiesite. "We maken in de Kempen een enorme sprong voorwaarts. Op plekken waar jongeren samenkomen geven we het signaal "dit is een rookvrije plaats". Het is niet de bedoeling om boetes te gaan uitdelen bij overtredingen maar we willen mensen sensibiliseren", besluit burgemeester Janssens.

De gemeenten Westerlo, Herselt, Hulshout, Laakdal, Meerhout, Geel, Herentals, Herenthout, Olen, Kasterlee, Lille, Grobbendonk, Vorselaar, Vosselaar, Beerse, Oud-Turnhout, Balen en Mol doen mee aan de actie en willen werk maken van een rookvrije toekomst voor hun jongeren. Dankzij de samenwerking tussen deze 18 gemeenten zullen kinderen in de hele regio op al deze plaatsen waar zij leren, spelen en sporten geen mensen meer zien roken. Hierdoor zullen zij minder geneigd zijn om later zelf te gaan roken. De gemeenten steken ook de hand uit naar de rokers door rookstopcursussen te organiseren.

Meest gelezen