30 ton goederen in beslag genomen op goederenluchthaven Brucargo: aanwijzingen van ernstige fiscale fraude

Het parket van Halle-Vilvoorde voert verschillende onderzoeken naar btw-fraude door Aziatische webwinkels. Daarbij werd al dertig ton aan goederen geblokkeerd op Brucargo, de goederenluchthaven van Zaventem.  

“In samenwerking met de opsporingsdienst van de douane Zaventem, de Centrale Dienst voor de Bestrijding van de Georganiseerde Economische en Financiële Delinquentie en de Bijzondere Belastinginspectie, voert het parket van Halle-Vilvoorde sinds oktober 2020 meerdere onderzoeken naar ernstige btw-fraude door Aziatische webwinkels”, zegt Carol Vercarre van het parket van Halle-Vilvoorde. “Die worden ervan verdacht consumentengoederen naar Europa te verzenden met frauduleuze douaneaangiften.”

Het artikel gaat verder onder de foto.

In totaal werd ondertussen dertig ton aan goederen in Brucargo op de luchthaven van Zaventem geblokkeerd.  “De goederen omvatten zowel hoogwaardige artikels zoals mobiele telefoons en tablets, als goedkopere plastic voorwerpen en toestellen”, gaat Vercarre verder. “De aan de douane voorgelegde waarde van de goederen lijkt tot twintig keer lager aangegeven te zijn dan de werkelijke waarde. De webwinkels worden ervan verdacht op die manier btw en de importrechten te ontduiken, waardoor ze de producten veel goedkoper kunnen aanbieden dan de webwinkels die wel correct functioneren. De importeurs lijken misbruik te maken van dezelfde fraude-technieken als btw-carrousels.  Zo wordt gebruik gemaakt van gestolen identiteiten van eerlijke Belgische bedrijven.  Ook wordt gefactureerd op naam van zogenaamde missing traders, dat zijn slapende vennootschappen die geen btw meer betalen. De verzenders zijn brievenbusvennootschappen uit Hong Kong.”

Bij het parket van Halle-Vilvoorde loopt momenteel één gerechtelijk onderzoek en twee opsporingsonderzoeken naar deze praktijken. “Na het eerste onderzoek werd bij de diverse logistieke operatoren in Brucargo, aangedrongen op een nauwer toezicht op de verzonden pakketten”, zegt de parketwoordvoerster. “Nadien hebben verschillende operatoren spontaan melding gedaan bij de Douane van gelijkaardige verdachte zendingen. De meest waardevolle goederen worden via de webshop van FinShop verkocht, de goedkopere artikelen worden per palet aan professionelen verkocht. In het kader van de verdere afhandeling is FinShop op zoek naar professionele kopers die bereid zijn om niet-geïnventariseerde ladingen op te kopen. Het volume en de diversiteit van de goederen maakt het immers onmogelijk om alles tot in detail te inventariseren. De Belgische consumenten dienen webwinkels te wantrouwen die onverklaarbaar goedkoper zijn dan hun gekende concurrenten.”

Meest gelezen