Archieffoto: grazende schapen in afgebrand natuurgebied De Liereman, Oud-Turnhout

400 schapen grazen op afgebrand Groot Schietveld: "Ze eten pijpenstrootje dat alles overwoekert"

Op het Groot Schietveld in Brecht zijn 400 schapen aangekomen. De kudde helpt bij het herstel van het natuurgebied nadat een brand 570 hectare in de as had gelegd. "De schapen eten het pijpenstrootje op. Een woekerende grassoort die nu al op de geblakerde aarde begint te groeien", zegt boswachter Harry Thys op Radio 2 Antwerpen.

Het is stil in het Groot Schietveld in Brecht, op het geblaat van 400 schapen na. De kudde is dit weekend gearriveerd en moet helpen bij het herstel van het zwartgeblakerde natuurgebied. Want nu de kogels van defensie niet meer in het rond fluiten, schiet enkel nog het pijpenstrootje uit de grond. "Dan moeten we ingrijpen. Pijpenstrootje is een grassoort die snel groeit en alles kan overwoekeren. De schapen eten het op zodat de andere typische heidevegetatie een kans krijgt", vertelt boswachter Harry Thys in "Start Je Dag".

1.000 schapen op komst

De kudde van 400 schapen is nog maar een begin. "Samen met de herder hebben we zones afgebakend waarin de schapen alles afgrazen. Deze dieren blijven tot eind september op het Groot Schietveld. Maar er is zeer veel werk aan de winkel. Volgend jaar zetten we zelfs 900 tot 1.000 schapen in om het hele gebied te onderhouden." Thys spreekt op Radio 2 ook van andere ingrepen om het herstel te bevorderen. "Denk aan bewust maaien of plaggen. Daarbij schraap je de bovenste verbrande grondlaag weg om planten opnieuw een kans te geven."

Bekijk hier het verslag uit “Het journaal 13u” (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Opnieuw dieren gezien

Voor boswachter Harry Thys zijn het geen eenvoudige weken. "570 hectare beschermd Natura 2000-gebied is verwoest. Alles begint opnieuw van nul. Het zal nog jaren duren maar er is ook hoop. Er zijn opnieuw verschillende dieren gezien op een aantal afgebrande stukken natuurgebied." 

Hoe kijkt Thys naar het verhaal over de lichtspoormunitie die de brand deden ontstaan? "Defensie bezit het Groot Schietveld en wij van het Agentschap Natuur en Bos staan in voor het beheer. Maar uiteraard zijn er randvoorwaarden waar rekening mee gehouden moet worden."

Meest gelezen