Videospeler inladen...

BEKIJK - Inwoners Congolese stad Goma keren terug naar huis, hoewel het vulkaangevaar nog niet is geweken

In de Congolese stad Goma beginnen mensen die op de vlucht waren geslagen voor de uitbarsting van de vulkaan Nyiragongo terug te keren. Nochtans is het gevaar nog niet geweken: de vulkaan lijkt weliswaar gekalmeerd, maar alarmcode rood blijft van kracht. "Maar veel mensen hebben geen andere keuze dan terug te keren, want op de plaatsen waar ze naartoe waren gevlucht, kregen ze weinig of geen hulp", zegt Katrien Vanderschoot voor VRT NWS in Goma.

"De vulkaanstenen liggen hier nog altijd te smeulen", zegt Katrien Vanderschoot in Goma. "Hier zie je hoe fel de vulkaan heeft huisgehouden, 1.000 huizen zijn weggeveegd. Een groot waterreservoir dat pas was opgebouwd om de stad van water te voorzien, zit een meter onder de lavastenen."

Beluister hier het gesprek met Katrien Vanderschoot in "De wereld vandaag" op Radio 1 (de tekst gaat hieronder door):

AFP or licensors

Na de onverwachte vulkaanuitbarsting van de Nyiragongo op zaterdag 22 mei sloegen inwoners van Goma halsoverkop op de vlucht voor het natuurgeweld.

Uit vrees voor een uitbarsting liet de militaire gouverneur van Goma eind vorige week tien wijken ontruimen. Het was een zeer plotse evacuatie, die nauwelijks logistiek werd ondersteund. Tienduizenden mensen vluchtten weg uit de stad met de auto, de veerboot of te voet. In totaal zijn volgens de VN 416.000 inwoners gevlucht.

Toch zijn meer en meer mensen intussen teruggekeerd naar de geëvacueerde wijken, waar het leven voorzichtig hervat wordt. Nochtans blijft alarmcode rood van kracht en is het evacuatiebevel nog niet opgeheven.  

De mensen hebben weinig andere opties, zegt Katrien Vanderschoot. "In de plaatsen waar ze naartoe waren gevlucht, kregen ze geen of veel te weinig hulp. Dit zijn mensen die voor zichzelf moeten zorgen en geld nodig hebben. Ze leven van dag tot dag, en moeten hun eten zien te vinden, in de stad." 

Onvoorspelbaar

Sinds zaterdag lijkt de vulkaan gekalmeerd, maar de toestand blijft onvoorspelbaar. In het vulkanologisch observatorium proberen ze de dreiging in te schatten. Met hulp ook van Belgische wetenschappers, maar met te weinig middelen en mensen. 

Katrien Vanderschoot trok naar het vulkanologisch observatorium en sprak er met wetenschappers. Bekijk hier haar verslag in "Het Journaal" (de tekst gaat hieronder door):

Videospeler inladen...

In ons land zijn verschillende organisaties van Congolese Belgen intussen begonnen om geld in te zamelen voor hulp aan de getroffen inwoners van Goma.

Meest gelezen