Maken strengere regels voor leningen het moeilijker voor jongeren om huis te kopen? "Nee", zegt Nationale Bank

Het wordt tegenwoordig moeilijk voor jongeren om een eigen huis te kopen, zo concludeerde het advieskantoor Immotheker twee weken geleden in ons economisch magazine "De markt". De hogere vastgoedprijzen, maar ook de strengere regels voor leningen zouden meespelen. Maar de Nationale Bank ontkent dat nu, met de cijfers in de hand. "We zijn voor hen net soepeler."

Getuigenissen genoeg van jonge mensen die het moeilijk hebben om een fatsoenlijk huis te kopen. Het advieskantoor Immotheker trad hen enkele weken geleden bij met eigen cijfers. Voor twee op de drie jongeren is een eigen woning niet haalbaar, klonk het. Tien jaar geleden bedroeg het aandeel jonge starters dat via Immotheker geld leende nog 61 procent, nu maken zij nog 41 procent uit van het Immotheker-cliënteel. "We zijn dus ongeveer een derde van de jongeren kwijtgespeeld", zei John Romain van Immotheker daarover midden mei in het programma "De markt" op Eén.

Herbekijk hier het gesprek met John Romain in "De markt":

Videospeler inladen...

Dat komt deels door de forse prijsstijgingen van vastgoed van de voorbije jaren. Maar Immotheker verwijst ook naar de strengere regels van de Nationale Bank. Die eist namelijk dat kopers die lenen een hogere eigen inbreng op tafel leggen, want je mag nog maar maximaal 90 procent lenen van de waarde van de woning. En daardoor zouden vooral jonge mensen getroffen worden omdat die vaak een kleinere spaarpot hebben. "Jongeren zouden net meer toegang moeten krijgen tot die leningen", vond Romain.

Nationale Bank ontkent

Maar volgens de Nationale Bank klopt de analyse over die leningen dus niet, zo klonk het deze voormiddag op een persconferentie over financiële stabiliteit van ons land. "Dit wordt niet bevestigd in de cijfers", klinkt het. Vorig jaar – het coronajaar – werden erg veel hypothecaire leningen gegeven, goed voor in totaal 42 miljard (dat is maar een beetje onder het recordjaar 2019). En het aandeel van de jongeren daarin bleef daarin gewoon stabiel op 35 procent.

Banken houden bovendien wel degelijk rekening met die kleinere spaarpot van jonge mensen, stelde gouverneur Pierre Wunsch van de Nationale Bank zelfs. "De regels waren net soepeler voor mensen die voor het eerst een huis kochten."

Meest gelezen