AFP or licensors

Britten vrezen voor derde golf van coronabesmettingen door opmars van Indiase variant 

Britse experts waarschuwen de bevolking dat er een derde golf van besmettingen aan zit te komen. De oorzaak zou de Indiase variant zijn. Daardoor zouden de aangekondigde versoepelingen in juni alsnog uitgesteld kunnen worden. 

De voorbije weken was er positief nieuws te rapen in het Verenigd Koninkrijk. Het aantal besmettingen liep fors terug en het land was een van de koplopers wereldwijd inzake vaccinaties. Zowat 80 procent van de volwassen Britten heeft nu al minstens één prik met een coronavaccin gehad. Dat is veel, maar experts waarschuwen dat één dosis wellicht niet voldoende bescherming biedt tegen de Indiase variant. De maatregelen zijn intussen wel versoepeld en bars en restaurants zijn - mits de veiligheidsmaatregelen worden gevolgd - opnieuw open. (Lees verder onder de video).

Videospeler inladen...

Toch waarschuwen virologen dat er mogelijk een derde golf op komst is. Die zou grotendeels het gevolg zijn van de opgang van de Indiase variant van het virus, die veel besmettelijker is. Volgens minister van Gezondheid Matt Hancock zou nu al tussen de helft en driekwart van alle nieuwe besmettingen te maken hebben met die Indiase variant. 

De Britse regering wil op 21 juni de coronamaatregelen zo goed als volledig versoepelen, maar daar groeit nu twijfel over, tenminste bij de experten. De regering wil zich voorlopig nog niet uitlaten of die datum in het gedrang komt.

Beperkte Londen reizen vanuit India te laat?

De oppositie in Groot-Brittannië verwijt de regering intussen dat die het personenverkeer van en naar India veel te laat heeft verboden. Dat gebeurde pas op 23 april, toen het nieuws over de Indiase variant al langer de ronde deed. Ter vergelijking: op 9 april had de regering reizen van en naar Pakistan en Bangladesh verboden, terwijl het aantal besmettingen daar veel lager lag dan in India. 

In de vier weken voor het reisverbod werd afgekondigd, zijn ongeveer 6.560 mensen vanuit India naar Groot-Brittannië gereisd. Of het ermee te maken heeft of niet is niet duidelijk, maar op dit ogenblik voeren Londen en New Delhi onderhandelingen over een handelsakkoord. Voor het VK, dat begin dit jaar uit de Europese Unie is gestapt, is het sluiten van akkoorden met dergelijke grote landen erg belangrijk.

Meest gelezen