Cafésporters kijken uit naar heropening binnenhoreca, onduidelijkheid over tafelvoetbal

Liefhebbers van snooker, tafelvoetbal, darts en andere cafésporten kijken uit naar de volledige heropening van de horeca volgende week. Zij kunnen dan, onder bepaalde voorwaarden, opnieuw in actie komen. Tafelvoetballers moeten mogelijk nog wat geduld hebben, want zij kunnen de afstandsregels moeilijk volgen. 

Cafésporters kijken uit naar woensdag 9 juni want dan gaan de restaurants en cafés ook binnen opnieuw open. Dat betekent dat ze hun hobby kunnen beoefenen. Vorige zomer, bij de heropening van de horeca, was dat immers ook zo. Het is nog wachten op een definitief ministerieel besluit. Maar de meeste liefhebbers van cafésport lopen zich nu al warm. Enkel de tafelvoetballers vrezen nog. 

Eindelijk komen we weer aan slag
kaartclub "Vierde Aas Troef" uit Laarne
Radio 2

De leden van de kaartclub "Vierde Aas Troef" zijn geen onbekenden in Laarne en omstreken. Twee jaar geleden lokten ze nog zo'n 250 kaarters naar hun gemeente voor het BK wiezen. De voorbije weken speelden ze al enkele spelletjes op het terras van hun stamcafé. Niet evident, want de wind bleek een spelbreker. Voorzitter Lucien Van Peteghem is dan ook tevreden dat de cafés binnenkort terug de (binnen)deuren mogen openen. 

Beluister hier de reportage of lees eronder verder:

Radio 2

Darts populairder dan ooit

Ook de dartswereld maakt zich op voor een heropening. Zeker nu de belangstelling voor de sport exponentieel is toegenomen. Darter Dimitri Van den Bergh, ook wel bekend als Dancing Dimi, is sinds kort een ware hype in ons land. Dat de cafésport tegenwoordig hip is, weet ook Gentenaar Franky Ide, bestuurslid bij de Oost-Vlaamse Dartsliga.

Door de populairiteit van "Dancing Dimi" staat mijn telefoon roodgloeiend
Franky Ide, Oost-Vlaamse Dartsliga

Mijn telefoon staat roodgloeiend", getuig Ide. "Veel mensen willen zich inschrijven bij een ploeg in de buurt. Maar wat de competitie betreft, wachten wij nog op groen licht van de regering. Tijdens een wedstrijd zijn er vaak meer dan vijftig mensen aanwezig in het café. Bovendien hebben we minstens 4 uur nodig om te spelen. Aangezien we op weekdagen pas rond 20.30 uur van start gaan, ziet het er niet naar uit dat we deze zomer al toernooien kunnen organiseren. We hopen dan ook dat de cafés tegen september een paar uur langer mogen openblijven."

(lees verder onder de foto)

Radio 2

Ook als slechtziende kan je darts spelen

Franky Ide, Oost-Vlaamse Dartsliga

Ide zelf dartte vroeger in de hoogste nationale klasse. Tien jaar geleden verloor hij een groot deel van zijn zicht door een auto-immuunziekte. Toch speelt nog steeds darts, weliswaar op een bescheidener niveau. Vorig seizoen wist hij nog 4 van zijn 5 wedstrijden te winnen. "Ik kreeg al meermaals gefrustreerde reacties van tegenstanders, maar dat motiveert me net om verder te blijven spelen", besluit hij. " Het is zeker niet gemakkelijk, maar met een goede basis kan je ook als slechtziende darten."

Tilt slaan op de flipperkast

Flipperkast of pinball is in Vlaanderen misschien geen oerklassieker onder de cafésporten, toch zit de populariteit de laatste jaren stevig in de lift. Ook de coronacrisis drukte de voorbije maanden haar stempel op de sector: zo is de prijs van een tweedehands flipperkast op een jaar tijd bijna verdubbeld. Kris Van Clapdorp en zoon Thomas uit Sint-Niklaas - allebei ex-Belgisch flipperkampioen - getuigen over over een jaar zonder competitie en de toenemende populariteit van pinball en de kriebelende vingers.

Beluister hier de reportage of lees eronder verder:

Snooker hoopt snel soepelere regels

In de biljartwereld zijn ze ook blij dat er binnenkort, met restricties, opnieuw gespeeld kan worden. Al hopen ze wel in september op vrijere regels. Bij snooker- en poolclub Sint-Martinus in Gent maken ze zich op om volgende week gewone amateurs én professionals te ontvangen. Uitbaters Nicky en Sanny Vermeersch hebben zelfs Belgisch toptalent Ben Mertens in huis. Hij werd in 2020 de jongste winnaar ooit van een WK-match.  

Bekijk hier de videoreportage of lees eronder verder:

Videospeler inladen...

Tafelvoetballen en afstand houden is onmogelijk

Marissa Lagrenet, professioneel tafelvoetbalster

Waar er bij de meeste cafésporters nog veel optimisme is over de heropening van de horeca is dat bij de tafelvoetballers heel wat minder. Zij vrezen dat ze nog even op hun honger zullen moeten blijven zitten. "Tafelvoetbal is de enige cafésport waarbij de spelers geen anderhalve meter afstand kunnen houden. Spelen met een mondmasker is een optie, maar plexiglas plaatsen tussen de spelers is een ander verhaal", zegt competitiespeelster Marissa Lagrenet uit Ninove. 

(Lees verder onder de foto)

Radio 2

Lagrenet en haar vriend Frederick kunnen in de tussentijd tegen elkaar spelen, maar lang niet iedereen heeft een medespeler in zijn of haar contactbubbel. De tafelvoetballers hopen dan ook dat er snel duidelijkheid komt. "Nog langer wachten, komt onze sport niet ten goede. De populariteit is de voorbije jaren sterk afgenomen. We trekken steeds minder jonge spelers aan. Dat is jammer. Eén van 's werelds beste tafelvoetballers, Frédéric Collignon, is nochtans een Belg."

Meest gelezen