AFP or licensors

Chinese koppels mogen voortaan drie kinderen krijgen om veroudering van het land tegen te gaan

De regering in Peking laat toe dat koppels voortaan maximaal drie kinderen hebben in plaats van twee nu. Enkele jaren geleden werd het maximum van één kind per koppel afgeschaft. De vergrijzing in China zet zich steeds verder door, maar veel Chinese mannen en vrouwen vinden het te duur en zijn te druk bezig om veel kinderen op te voeden. Dat is overigens ook een probleem in de andere landen in de regio.

In 2015 had het communistische regime in Peking de beruchte politiek van een kind per gezin afgeschaft. Die was begin de jaren 70 ingevoerd toen gevreesd werd voor een bevolkingsexplosie. Inmiddels kampt China met een snelle vergrijzing van de maatschappij en met alle kosten die daaruit voortvloeien.

Bekijk het verslag uit "Het journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

De hoop dat veel ouders nu meer kinderen zouden krijgen, leek ijdel. Eerder deze maand werd een rapport gepubliceerd waaruit bleek dat de bevolkingsaangroei in de Volksrepubliek het laagst is sinds het begin van de jaren 60. Daarom schakelt de regering een tandje hoger en mogen koppels nu zelfs drie kinderen krijgen als ze dat willen. Sommige demografen hadden zelfs opgeroepen om alle beperkingen op het aantal kinderen te laten vallen, maar zo ver wou het regime niet gaan. 

(Lees verder onder de reportage  van Stefan Blommaert over het einde van de eenkindpolitiek in 2015).

Videospeler inladen...

Of Chinese ouders zich nu wel geroepen gaan voelen om hun gezin uit te breiden, blijft nog de vraag. Veel Chinezen schrikken terug voor de hoge kosten voor kinderen in de grote steden en kiezen er bewust voor om zich te beperken tot één kind of soms geen. In de erg competitieve economie en maatschappij die China is, hebben veel koppels ook heel weinig tijd om zich met hun kinderen bezig te houden. Ook dat drukt op de bevolkingsaangroei.

Ook rest van Verre Oosten vergrijst

De vergrijzing en de lage bevolkingsaangroei is overigens niet enkel een Chinees probleem. Ook in andere Aziatische landen zoals Japan, Zuid-Korea en Taiwan is het aantal geboortes per vrouw sinds de jaren 80 fors gedaald en in het geval van Japan was dat zelfs al veel eerder zo. Vandaar dat het land nu met heel veel ouderen zit, al komt dat ook omdat de levensverwachting in Japan erg hoog is. Ook in Hongkong, waar de Chinese beperkingen op geboortes niet gelden, daalt het aantal gestaag. 

In al die regio's en landen lijkt de terugval van het aantal geboortes hand in hand te gaan met de industrialisering en economische opgang in een erg competitieve omgeving. Anders dan China hebben zij het aantal geboortes nooit wettelijk beperkt -dat was ook niet het geval in Hongkong- maar de druk om het aantal kinderen te beperken, was dezelfde: kostprijs en tijdsgebrek. (Lees verder onder de foto).

Deze Chinese moeder speelt met haar kind tijdens een vakantie op het eiland Hainan.
AFP or licensors

Het Verre Oosten lijkt dus het voorbeeld van Japan te volgen, het eerste geïndustrialiseerde land in de regio. Na een forse economische opgang volgt dan vergrijzing en dalende bevolking en op termijn ook kleinere economische groei. Dat kan op termijn een forse domper zetten op de "Aziatische eeuw" zoals de 21e eeuw in 2001 was aangekondigd. 

Bekijk de reportage uit "Terzake" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen