Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Opnieuw bloedig protestweekend in Colombia, VN eist onafhankelijk onderzoek naar geweld 

De Verenigde Naties eisen een onafhankelijk onderzoek naar het geweld tijdens betogingen in Colombia. Afgelopen weekend kwamen alleen in de stad Cali alweer 13 mensen om het leven. De regering en vertegenwoordigers van de manifestanten voeren intussen opnieuw overleg. Maar een uitweg uit de crisis lijkt nog niet nabij.

Al meer dan een maand komen verspreid over het land duizenden Colombianen op straat tegen de regering van president Iván Duque. De stad Cali, in het zuidwesten van het land, is zowat het middelpunt van dat protest. En helaas ook wat het aantal slachtoffers betreft. Sinds vrijdag zijn daar opnieuw 13 mensen om het leven gekomen.

Zaterdag stuurde Duque het leger naar Cali, om de situatie daar onder controle te krijgen. Er zijn betogers die geweld plegen, maar de voorbije weken kwamen betogers ook om het leven door bruut politiegeweld. Volgens Human Rights Watch vielen er sinds het begin van het protest op 28 april al meer dan 60 doden. De regering houdt het bij een 20-tal, onder wie 2 agenten.

Het Hoog Commissariaat voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties eist nu een onafhankelijk onderzoek naar het geweld in Colombia. Het roept de regering en de manifestanten ook op om met elkaar in gesprek te gaan.

Dat overleg ging gisteren weer van start, nadat het een week eerder was afgesprongen. Na een gesprek van 6 uur hebben de regering en vertegenwoordigers van de manifestanten afgesproken om dinsdag opnieuw bijeen te komen.

De nieuwe gesprekken zijn een sprankeltje hoop in de zware politieke en economische crisis in het land. Toch lijkt een uitweg uit die crisis niet nabij. Gisteren klaagde het stakingscomité nog "de medeplichtige stilte" van de regering aan over het "buitensporige geweld" van de ordediensten.

De regering zegt dan weer dat een akkoord enkel kan als de wegblokkades worden opgeheven. Die blokkades veroorzaakten in verschillende delen van het land een tekort aan eten en andere producten. Gisteren betoogden enkele duizenden mensen in de hoofdstad Bogotá tegen die wegversperringen van antiregeringsbetogers. Ze uitten ook hun steun aan de veiligheidsdiensten.

Het protest in Colombia begon op 28 april met een natioale stakingsdag tegen de plannen van de regering om de belastingen te hervormen. Vooral de middenklasse en de armere Colombianen zouden die voelen. 

Het wetsvoorstel is intussen ingetrokken, maar het protest duurt voort. Naast de grootste vakbonden komen ook studenten, artsen, landbouwers en inheemse bevolkingsgroepen op straat. Een van hun belangrijkste eisen is de intrekking van de hervorming van de gezondheidszorg, die onder meer privatiseringen inhoudt die vooral de armere bevolking zullen treffen.

Maar er wordt ook geprotesteerd tegen het geweld tijdens eerdere betogingen, door de ordediensten en volgens de betogers ook door paramilitaire bewegingen.

Meest gelezen