Coronablog - Coronacommissaris Facon over knuffelen vanaf 9 juni: "Geen verbod betekent nog niet dat het verstandig is"

Het aantal coronapatiënten op intensieve zorg in de Belgische ziekenhuizen is gedaald tot onder de 450. En op weekbasis worden gemiddeld 87 mensen per dag opgenomen in de ziekenhuizen. De coronacijfers in ons land blijven dus de goede kant op gaan. Maar elders groeit de ongerustheid over de meer besmettelijke Indiase variant. Vrijdagmiddag komt het Overlegcomité opnieuw bijeen. Volg de belangrijkste updates in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Coronacommissaris Pedro Facon over soepeler regels thuis vanaf 9 juni: "Het is niet omdat het niet meer verboden is, dat het verstandig of aanbevolen is"

Het is niet omdat het Ministerieel Besluit meer en nauwer contact bij je thuis vanaf 9 juni niet langer expliciet verbiedt, dat het ook een goed idee is om de teugels te laten vieren. Dat benadrukt coronacommissaris Pedro Facon vanavond in "Terzake". "We moeten zeker de communicatie bijsturen naar de bevolking", zegt hij. "Ik denk dat het belangrijk is een stuk de vooruitgang te tonen. Mensen die volledig zijn gevaccineerd, dus met twee doses, kunnen mondmaskers en sociale afstand laten als ze elkaar ontmoeten. Gezelschappen waarin een of meerdere mensen nog niet (volledig) zijn gevaccineerd, moeten voorzichtig blijven. Ontmoet elkaar zoveel mogelijk buiten, hou afstand, voorzie ventilatie, gebruik zelftesten en draag ook je mondmasker."

Bekijk hier een fragment uit het gesprek met Pedro Facon in "Terzake":

Videospeler inladen...

Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid herhaalt oproep: "Als je datum voor vaccinatie krijgt, probeer je vrij te maken"

Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid roept nogmaals op de datum na te leven die je vaccinatiecentrum naar voren schuift in je uitnodiging voor een coronaprik én om tegelijk beschikbaar te zijn voor een mogelijk tweede coronaprik (afhankelijk van het vaccin dat je krijgt) verschillende weken later. "Die tweede prik is belangrijk", zegt woordvoerder Joris Moonens. "Leg die dus niet zomaar naast je neer. Die prik is nodig om je bescherming op te krikken, zeker als coronavarianten terrein zouden winnen, en is ook belangrijk voor je bescherming op lange termijn."

Wie haar, zijn of hun tweede prik mist wegens bijvoorbeeld een vakantie, zal die tweede prik mogelijk pas na de zomer kunnen inhalen. Sommige vaccinatiecentra schuiven zelfs ineens ook je eerste prik op tot na de zomer als nu al blijkt dat je niet in het land bent om je tweede prik te krijgen. "Vanuit de overheid zullen we sowieso een herkansing voorzien", zegt Moonens. "Dat is beter dan helemaal geen tweede prik, maar we kunnen nu nog niet zeggen hoe we dat precies gaan organiseren."

Bekijk hier een bijhorende reportage uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Emmanuel Macron en Mark Rutte zijn gevaccineerd

De Franse president Emmanuel Macron en zijn vrouw Brigitte hebben een coronavaccin toegediend gekregen. Op Twitter moedigt Macron al zijn landgenoten aan om hetzelfde te doen, net als de 25 miljoen Fransen die hen al voorgingen. "Om u te beschermen, om uw naasten te beschermen”. De Franse president zegt niet welk vaccin hij gekregen heeft. 

Sinds vandaag staat in Frankrijk de vaccinatie open voor alle volwassenen. Macron, 43 jaar, raakte eind vorig jaar besmet met het coronavirus, net als zijn vrouw Brigitte.  

Ook de Nederlandse premier Mark Rutte werd gevaccineerd. Met het vaccin van Janssen, zo liet hij weten. "Vaccineren is de weg uit deze crisis en dat vooruitzicht komt dankzij het vaccin van Janssen nu ook voor mij persoonlijk een stap dichterbij", schrijft Rutte bij een foto op Twitter. Er zijn al meer dan 9 miljoen Nederlanders gevaccineerd.

Europa keurt gebruik van Pfizer-vaccin goed voor kinderen vanaf 12 jaar

De Europese Commissie heeft beslist dat het coronavaccin van Pfizer/BioNTech voortaan ook mag gebruikt worden bij 12- tot 15-jarigen. De beslissing van Europa volgt op het positieve advies van het Europese Geneesmiddelenagentschap afgelopen vrijdag. Eerder werd Pfizer al goedgekeurd voor kinderen vanaf 16 jaar. De lidstaten van de Europese Unie kunnen nu zelf kiezen of ze hun vaccinatiecampagne uitbreiden naar min 16-jarigen. 

Duitsland liet al weten volgende de week te starten met de inenting van kwetsbare kinderen. In België zouden kinderen waarschijnlijk pas in september aan de beurt komen.

"Lidstaten kunnen er nu voor kiezen om hun inentingscampagne uit te breiden naar jongeren", meldt Europees Commissaris voor Gezondheid Stella Kyriakides op Twitter. "Om een einde te maken aan deze crisis, telt elke dosis."

Vanaf vandaag vertrekken 50.000 kinderen toch nog op bos- of zeeklassen: "Blij dat er eindelijk perspectief is"

Hoewel er lang onzekerheid heerste, zijn vandaag toch de eerste scholen op bos- of zeeklassen vertrokken, waaronder ook de leerlingen van de Vrije Basisschool De Kameleon uit Oppuurs. Na 7 maanden verwelkomen Vlaamse Jeugdcentra zo hun eerste bezoekers terug. Eind juni heten ze de jeugdverenigingen en zomerkampen welkom. "Het psychisch welzijn van de jeugd kwam niet steeds op de eerste plaats tijdens de coronapandemie. We zijn blij dat er nu eindelijk opnieuw perspectief is voor de meerdaagse jeugdactiviteiten”, zegt Frederik Vercammen van het Centrum voor Jeugdtoerisme. 

Lees meer in dit artikel:

Overlegcomité komt vrijdagmiddag om 14 uur bijeen: dit zijn de belangrijkste thema’s

Het Overlegcomité komt vrijdagmiddag om 14 uur bijeen. De vergadering met vertegenwoordigers van de verschillende regeringen van ons land, zou normaal gezien vorige vrijdag samenkomen. Maar die bijeenkomst wordt dus week uitgesteld, in afwachting van de Europese aanbevelingen over het coronapaspoort, dat ten laatste vanaf 1 juli ingaat. 

Met dat Europese coronapaspoort moeten gezonde Europese burgers (dat betekent dat je gevaccineerd bent, negatief bent getest of de voorbije maanden besmet bent geweest) zich vrij kunnen verplaatsen in de Schengenzone. Dat paspoort wordt vrijdag dus een belangrijk thema op de vergadering. De praktische details over het gebruik van dat paspoort in België moeten tegen dan uitgewerkt zijn. 

Een ander thema is het sluitingsuur van de horeca. Vanaf 9 juni mogen de binnenruimtes van de horeca weer de deuren openen, maar die zouden om 22 uur gesloten moeten worden. Tegelijk zou het sluitingsuur voor de terrassen verlaat worden: van 22 naar 23.30 uur. De horecasector dringt evenwel aan op een gelijkschakeling. 

Het Overlegcomité zou het daarnaast ook hebben over testen voor bezoekers van evenementen.

Japan denkt na over voorwaarden voor wie Spelen wil bijwonen als fan

Japan overweegt om fans bij de Olympische Spelen in Tokio een negatief testresultaat of een vaccinatiebewijs te laten voorleggen. Dat schrijft de Japanse krant Yomiuri.

De Olympische Spelen starten over minder dan twee maanden, maar er is veel kritiek en twijfel. Het land kampt met een vierde coronagolf en de vaccinatiecampagne komt maar traag op gang. Buitenlandse supporters zijn niet toegelaten. De organisatoren beslissen volgende maand of Japanse supporters de Spelen kunnen bijwonen, en zo ja, onder welke voorwaarden. Volgens de krant Yomiuri zouden luid gejuich en high-fives niet toegelaten zijn, maar er zou dus ook worden gedacht aan een negatieve test.

Het nieuwsbericht werd op sociale media in Japan slecht onthaald, met veel kritiek op de houding van de Japanse overheid die de Spelen in het midden van een pandemie toch willen laten doorgaan. In een opiniepeiling in de krant Nikei vandaag zegt meer dan 60 procent van de respondenten dat ze de Spelen liever afgelast of uitgesteld zouden zien.

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

OPINIE: Geef mij een prik! Om mijn ouders, zus en verzorgers ook vrijheid te geven

Femke, 15 jaar, schrijft van diep uit het hart een emotionele open brief. Ze is al lang erg ziek, niet door corona. Nu iedereen mag beginnnen te genieten van versoepelingen, krijgen haar zus, ouders en begeleiders het nog moeilijker dan het al was. Ze vrezen Femke ongewild te besmetten. Femke wil een vaccin.

Lees hier het volledige opiniestuk:

Meest gelezen