Archieffoto van Rohingya naar Bhasan Char die al dan niet vrijwillig naar Bhasan Char worden gevaren.

Duizenden Rohingya-vluchtelingen protesteren tegen hun gedwongen verblijf op eiland voor de kust van Bangladesh

Vanochtend is het tot rellen gekomen met Rohingya-vluchtelingen op het kunstmatige eiland Bhasan Char voor de kust van Bangladesh. Volgens hen is het eiland niet leefbaar en ze willen terug naar kampen op het vasteland. Ook de Verenigde Naties hebben eerder hun twijfels geuit over de situatie op het eiland. Steeds meer Rohingya vluchten van het eiland weg.

Het protest brak uit tijdens een inspectiebezoek voor medewerkers van de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties. Blijkbaar was dat voor de Rohingya-vluchtelingen een kans om hun situatie kenbaar te maken aan de buitenwereld.

Volgens de bewakers hebben duizenden Rohingya de politie aangevallen en verhinderd dat ze een gebouw binnendrongen waar de delegatie van de UNHCR aanwezig was. De politie zou de wapenstok hebben ingezet om de massa uiteen te drijven. Volgens een woordvoerder van de VN hebben de delegatieleden nadien wel gesprekken kunnen voeren met een aantal vluchtelingen. 

(Lees verder onder de videoreportage van eind vorig jaar over het overbrengen van Rohingya naar Bhasan Char).

Videospeler inladen...

Bhasan Char is een kunstmatig eiland dat is opgeworpen enkele uren buiten de kust van Bangladesh. Daar is een groot vluchtelingenkamp opgericht en sinds eind vorig jaar heeft Bangladesh daar al duizenden Rohingya naartoe gebracht. Sommigen werden gelokt met betere leefomstandigheden, anderen zouden gedwongen zijn. Bangladesh wil 100.000 Rohingya samenbrengen op het eiland. 

De Verenigde Naties zeggen dat ze niet betrokken zijn bij het project en eerder had een topvrouw van de VN getwijfeld of Bhasan Char wel leefbaar is voor mensen. 

Is Bhasan Char leefbaar?

"Bhasan Char" of "drijvend eiland" is een zandbank in de Golf van Bengalen, 60 kilometer buiten de kust van Bangladesh, die verder is opgehoogd met slib uit de Himalaya. Het eiland is 40 vierkante kilometer groot en steekt nauwelijks boven het zeepeil uit. Daarom is er een grote dam van drie meter rond gebouwd en staan veel gebouwen op betonnen pijlers. 

Tijdens de moessonregens staat een deel van het eiland onder water en in de regio komen er vaak tropische orkanen voor. Daartegenover staat dat het arme Bangladesh al jaren een miljoen Rohingya opvangt die op gewelddadige wijze uit de deelstaat Rakhine in buurland Myanmar (Birma) verdreven zijn. 

Rohingya vluchten weg van het eiland

In totaal zouden er nu al 18.000 Rohingya wonen op Bhasan Char. De laatste tijd zijn er steeds meer berichten over onrust en over mensen die proberen te ontsnappen. De voorbije weken alleen zouden er volgens de politie 49 mensen die probeerden te ontsnappen, opgepakt zijn. Onder hen zouden vrouwen en kinderen zijn. 

Honderden anderen zouden er wel in geslaagd zijn om de kust van Bangladesh te bereiken. Tegen betaling zouden ze daarbij geholpen worden door Bengaalse vissers. De meeste van die vluchtelingen komen dan opnieuw terecht in de grote kampen rond Cox's Bazar, maar sommigen hebben aan het Franse persagentschap AFP verklaard dat ze daar veel beter en vrijer kunnen leven dan op het geïsoleerde eiland.

Meest gelezen