Radio 2

Eetcafé in Wolvertem sluit na herhaaldelijk vandalisme: "Ik kan niet meer"

Eetcafé Brazzaville in Wolvertem, bij Meise, doet de boeken dicht. Voor de vierde keer op een jaar tijd hebben vandalen de voordeur stuk geslagen. Eigenaar Eddy Bastanie en zijn dochter Karen zijn helemaal op en sluiten nu de deuren. In een emotionele getuigenis op Radio 2 Vlaams-Brabant doet Eddy zijn relaas. 

Vorige week had Eddy Bastanie de voordeur van zijn eetcafé nog maar net vervangen. Die was voor de derde keer ingeslagen door vandalen. Een week later is het weer prijs. Want zondagochtend staat Eddy weer voor een onaangename verrassing. "Mentaal is dit niet meer houdbaar. De ruiten zijn weer volledig ingeslagen. We hebben de politie gebeld maar die heeft niemand opgepakt."

Dader(s) bekend

Vreemd genoeg blijken de daders bekend te zijn. Dat zegt Eddy toch. "Iedereen weet wie het gedaan heeft. De politie heeft beelden van de verdachten, maar doet er voorlopig niets mee. Omdat er eerst allerlei procedures moeten gevolgd worden. Ze hebben me gezegd dat dit voor het einde van de zomer niet opgelost zal zijn. Maar het situeert zich in het drugsmilieu. Een paar jaar geleden hebben we dat aangekaart met enkele buurtbewoner bij de burgemeester en politie. Zij zouden met de ouders praten en dat is volgens mij ook gebeurd. Maar ik vermoed dat toen onze naam is gevallen."

De angst en intimidatie zijn ondraaglijk. We zijn echt bang dat dit gaat escaleren

Eddie kan de voortdurende angst om weer gevandaliseerd te worden niet meer aan. Daarom besluit hij om de zaak te sluiten. "Elke dag verwacht je dat je ramen weer worden ingegooid. Die angst en intimidatie zijn ondraaglijk. We hebben echt schrik dat dit gaat escaleren. Daarom hebben we besloten om met de zaak te stoppen. We kunnen het mentaal niet meer aan. Dat gevaar is het me niet waard. We werken keihard, twaalf uur per dag, maar dit kunnen we niet aan. Daarom moeten we hier weg."

Eddie zoekt nu zo snel mogelijk een overnemer voor eetcafé Brazzaville, zodat hij niet te veel geld verliest. "Mijn dochter zou normaal de zaak overnemen. Maar geen euro is het me waard om haar in die vuurlinie te laten staan." 

Meest gelezen