Elektrische step vliegt in brand terwijl man staat te douchen, hoe laad je je step veilig op?

In de Brusselse gemeente Sint-Joost-ten-Node is zondagavond een man door rook bedwelmd geraakt toen de batterij van zijn elektrische step in brand vloog. De man kon de step nog zelf op zijn balkon zetten, zodat de brand zich niet uitbreidde naar zijn appartement.

De bewoner van een appartement in de Liedekerkestraat stond onder de douche toen de batterij van zijn elektrische step tijdens het laden ontplofte en in brand vloog. Door meteen natte handdoeken op de beginnende brand te gooien en de step buiten op een balkon te plaatsen, kon hij voorkomen dat de brand uitbreidde naar zijn appartement. 

Daarbij werd de man wel licht bedwelmd door de rook. Hij werd daarom overgebracht naar het ziekenhuis.  De batterij van de step werd langdurig natgespoten om af te koelen en het vuur te doven. "Door de aanwezigheid van de bewoner en zijn snelle tussenkomst werd erger vermeden", zegt de woordvoerder van de brandweer, Walter Derieuw. 

Veilig laden

Derieuw geeft nog enkele tips om thuis de batterijen van elektrische steps veilig op te laden. "Volg altijd de gebruiksaanwijzing van de fabrikant, gebruik enkel de originele oplader die bij het apparaat geleverd wordt en koop alleen attributen van bekende fabrikanten."

"Laat na langdurig of intensief gebruik je apparaten afkoelen", vervolgt de woordvoerder. "Leg de accu altijd in de buurt van een rookmelder, in een brandveilige ruimte buiten bereik van brandbare materialen. Leg de accu ook niet in direct zonlicht of op een verwarmingsinstallatie, maar op een droge plek met een stabiele temperatuur. Houd toezicht tijdens het laden en haal de stekker uit het stopcontact als de batterij vol is." 

Elektrische steps 's nachts opladen in een woonhuis raadt de Derieuw ten stelligste af. "Heb je een aanrijding gehad met je step of elektrische fiets? Of heb je de batterij laten vallen? Controleer deze dan op beschadigingen en laat hem altijd door een specialist nazien."

Meest gelezen