Niet enkel Marc Van Ranst, ook tiental anderen krijgen extra politie­bescherming in zaak-Jürgen Conings

In de zaak rond de potentieel gevaarlijke militair Jürgen Conings krijgen op dit moment een tiental mensen extra politiebescherming. Dat schrijft het Nieuwsblad en verneemt ook VRT NWS. De politiebescherming kan variëren, het kan bijvoorbeeld ook enkel gaan om extra patrouilles in de omgeving van een woning. 

Tijdens het onderzoek naar de voortvluchtige militair Jürgen Conings zijn verschillende namen naar boven gekomen van personen die mogelijk een doelwit van de man zouden kunnen zijn. De personen zijn onder meer aangeduid naar aanleiding van de afscheidsbrieven van Conings. Daarin had hij het onder meer tegen virologen en politici. Omdat de veiligheidsdiensten niets aan het toeval willen overlaten, krijgen in totaal nu een tiental personen extra bewaking.

Wie de personen zijn die extra politiebescherming krijgen, is niet tot in detail bekend. Al schreven de media de voorbije weken al over bescherming voor minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS), en communiceerde viroloog Marc Van Ranst ook zelf dat hij in een safehouse zit. De man is zeer snel na de verdwijning van Conings in veiligheid gebracht, nadat uit onderzoek was gebleken dat Conings op de avond van zijn verdwijning enkele uren had rondgehangen in de buurt van Van Ransts woning in Willebroek.

Uiteraard zijn niet alle personen die extra bescherming krijgen in een safehouse geplaatst. Zo'n safehouse is een van de meest verregaande maatregelen. Extra politie­bescherming kan echter op verschillende manieren gebeuren, en varieert ook voor de groep personen die op deze lijst staan. Zo kan het bijvoorbeeld ook gaan om enkel extra politiepatrouilles in de buurt van de woonplaats. Naast personen kunnen ook bepaalde plaatsen politiebescherming krijgen. Zo was er in het dossier-Conings al sprake van extra politiebescherming voor enkele moskeeën in het Limburgse.

Ook zoekacties tijdens weekend leveren niets op

Afgelopen weekend zijn er opnieuw verschillende kleinere zoekacties geweest naar de potentieel gevaarlijke militair. Die gebeurden in de buurt van het nationaal park Hoge Kempen in Limburg. Maar van de man is dus nog altijd geen spoor. Het federaal parket gaat er naar eigen zeggen voorlopig nog steeds van uit dat Jürgen Conings in leven is, omdat er geen aanwijzingen zijn voor het tegendeel.

Meest gelezen