Foto uit archief

Hoe autovrij is de autovrije zone in Gent? Bijna 40.000 voertuigen kunnen er rijden met vergunning 

Het aantal vergunningen om in het Gentse voetgangersgebied te rijden is op 2 jaar tijd met ongeveer de helft gestegen. Er zijn nu bijna 40.000 voertuigen die met een vergunning het gebied inrijden, bijvoorbeeld om te laden of te lossen. "Die vergunning is niet bedoeld om een kortere route te kunnen nemen", waarschuwt schepen voor Mobiliteit, Filip Watteeuw (Groen).

De laatste jaren rijden veel meer mensen met een vergunning in de stad Gent rond. Gentenaars die ergens in de binnenstad moeten zijn voor een werkverplaatsing,  om te laden of te lossen of andere goede reden kunnen daarvoor een licentie aanvragen. Daardoor zijn er nu bijna 40.000 voertuigen die met toestemming het voetgangersgebied inrijden. Dat is de helft meer dan 2 jaar geleden. De stad wil het vergunningssysteem nu herbekijken.

Op zoek naar nieuw systeem

Schepen voor Mobiliteit, Filip Watteeuw (Groen), geeft toe dat het systeem om een vergunning aan te vragen te ingewikkeld is. "Er zijn 23 verschillende soorten vergunningen, dat is niet overzichtelijk." Daarnaast merkt de stad ook op dat er misbruiken zijn. "Een vergunning is bedoeld voor mensen die iets moeten afleveren of iets moeten ophalen. Ze dient er niet voor om een kortere route te nemen. Je ziet soms dat vergunningen gebruikt worden om gewoon door het autovrije gebied te rijden. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn."

Stad Gent gaat het huidige systeem rond vergunningen herbekijken. "We moeten ervoor zorgen dat het een correct systeem wordt, maar gebruiksvriendelijk blijft", gaat Watteeuw verder. "Daarbij moeten we wel zorgen dat laden en lossen mogelijk blijft. Dat nieuwe systeem zou er volgend jaar al kunnen komen."

Meest gelezen