In Wallonië krijgen 50-plussers nieuwe kans om zich te laten vaccineren: "Vaccinaarzeling is hier meer aanwezig"

Ook in het Franstalige deel van ons land vordert de vaccinatiecampagne tegen het coronavirus gestaag, maar toch is daar per leeftijdsgroep een groter aandeel mensen dat zich niet laat vaccineren. Wallonië start daarom vandaag met de operatie "Re Vax 50+", waarbij 50-plussers een tweede kans krijgen om alsnog een prikje te laten zetten. "En dat maakt een verschil", zegt klinisch bioloog Emmanuel André van de KU Leuven.

In Wallonië is al 52 procent van de volwassen bevolking gevaccineerd, in Vlaanderen is dat 50 procent. Bovendien zijn ze in het zuiden van het land ook volop bezig met jongere leeftijdsgroepen te vaccineren. Maar achter dat verschil gaat wel wat nuance schuil, want per leeftijdsgroep ligt de vaccinatiegraad in Wallonië wel lager dan in Vlaanderen. Daardoor kunnen daar de vaccinaties sneller aan jongere mensen worden aangeboden.

Om die vaccinatiegraad bij de hogere leeftijdsgroepen verder op te krikken, start in Wallonië vandaag de operatie "Re Vax 50+", waarbij 50-plussers een tweede kans krijgen om alsnog een prikje te laten zetten.

"In de Franstalige wereld zien we dat die vaccinaarzeling algemeen iets meer aanwezig is", bevestigt klinisch bioloog Emmanuel André van de KU Leuven. "We hebben dat gezien in de woonzorgcentra, waar we twee rondes hebben moeten doen. Nu ook met de 75-plussers: initieel hadden we daar een dekking van 75 procent, met de tweede ronde is dat opgetrokken tot 85 procent. Die tweede kans geven, werkt."

Twee weken geleden ging Christophe Deborsu de straat op om te polsen naar vaccinatiebereidheid in Wallonië en Brussel (De afspraak - 17/05/2021):

Videospeler inladen...

"Technische" problemen

Ja, er is een sterke antivaxbeweging in de Franstalige wereld, zegt André. "Maar er zijn ook gewoon mensen die wat twijfelen. Die mensen moeten meer info en voorbeelden in hun omgeving krijgen om te durven gaan."

Het belangrijkste is om te weten hoe homogeen die vaccinatiegraad is: we willen geen grote gemeenschap of groep die niet gevaccineerd is, want dan krijgen we problemen

Klinisch bioloog Emmanuel André (KU Leuven)

En de lagere dekking ligt trouwens niet alleen aan twijfelaars, ziet André. "Er zijn ook meer 'technische' problemen geweest, zoals mensen die geen tijd hadden om zich te laten vaccineren of bij wie de code niet werkte. Samen met de communicatie over vaccins geraken die euvels nu ook stilaan opgelost. Zo helpen de apothekers nu ook om vaccinatieafspraken in te plannen voor mensen en is er een nieuwe telefoonlijn (een gratis nummer: 0800 45 019) waarlangs mensen sneller een afspraak kunnen maken."

Jongeren

In enkele Waalse vaccinatiecentra komen ze intussen zelfs al aan de leeftijdsgroep 18+. "Binnen dit en een paar weken zal elke volwassen persoon in Wallonië een uitnodiging hebben gekregen", bevestigt André. Hij denkt wel dat ook bij de jongere leeftijdsgroepen herkansingen nodig zullen zijn. "Na een tweede misschien zelfs een derde kans."

Toch denkt hij dat jongeren niet minder verantwoordelijk zijn dan ouderen. "Ze hebben heel veel inspanningen gedaan tijdens de pandemie. Ze zullen komen met hun eigen redenen en enorm veel jongeren zullen meedoen."

Uiteindelijk hopen experten om in ons land een vaccinatiegraad te bereiken van 90 procent. "De varianten zijn meer besmettelijk, dus de vaccinatiegraad moet naar boven. Maar het belangrijkste is om te weten hoe homogeen die vaccinatiegraad is: we willen geen grote gemeenschap of groep die niet gevaccineerd is, want dan krijgen we problemen."

Twee maanden geleden zat de topman van Zorg en Gezondheid Dirk Dewolf in Terzake over de problemen met vaccinatiebereidheid in Wallonië. Bekijk hier het studiogesprek (Terzake – 5 maart 2021):

Videospeler inladen...

Meest gelezen