YONATAN SINDEL

Is het tijdperk van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu na 12 jaar voorbij? 

Komt er na 12 jaar een einde aan het tijdperk van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu? Het ziet er naar uit, nu de rechts-radicale politicus Naftali Bennett ingaat op de vraag van formateur Yair Lapid om een regering te vormen. Maar de bonte coalitie waaraan Lapid werkt, heeft zo'n krappe meerderheid dat Netanyahu nog niet helemaal verloren is. "Het wordt een superspannende week."

Een "politiek drama", noemt correspondente Ankie Rechess de recente ontwikkelingen in Israël. Vier verkiezingen op rij heeft Netanyahu gewonnen, maar hij slaagde er maar niet in om een nieuwe regering te vormen. Nu bestaat de kans dat hij en zijn Likoedpartij alsnog uit de boot vallen.

Bekijk hier het verslag uit "Het journaal 13u" (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Gisteravond kondigde Naftali Bennett van de radicaal-rechtse lijst Yamina, een vroegere bondgenoot van Netanyahu, namelijk aan dat hij bereid is om in de regering te stappen die formateur Yair Lapid aan het smeden is. Dat wordt dan een bonte coalitie van Lapids eigen centrumpartij Yesh Atid, drie (heel) rechtse partijen, twee linkse partijen en, voor het eerst in de geschiedenis, ook een Arabische lijst.

"Toch wel heel vreemde bedpartners", stelt Ankie Rechess in "De ochtend" op Radio 1. "Hoe dat zal werken, is afwachten." Want het voornaamste bindingsmiddel tussen al die partijen is hun afkeer voor huidig waarnemend premier Netanyahu. Veel overschot hebben de mogelijke coalitiepartners ook al niet: amper 1 zetel in de Knesset, het Israëlische parlement.

Veroordeelt Bennett (hier op de foto) zijn voormalige bondgenoot Netanyahu tot de oppositie?
YONATAN SINDEL

En dus is alles, zoals wel vaker in de Israëlische politiek, nog niet zeker totdat er een echt akkoord is en de regering de eed heeft afgelegd. En tot dan zal Netanyahu alles uit de kast halen om het tij nog te proberen keren, voorspelt Rechess.

"Morgen zal Lapid waarschijnlijk naar de president gaan om zijn nieuwe coalitie voor te stellen en dan heeft ie een week tot de nieuwe regering de eed aflegt. En in deze regio is een week heel veel. Netanyahu zal nu alles in het werk stellen om partijgenoten van die rechtse Bennett over te halen om de partij te verlaten en dan heeft Lapid die meerderheid van 1 zetel niet meer. En is er ook geen regering."

Netanyahu reageerde gisteren alvast fel op de aankondiging van Bennett. Nadat Bennett op televisie aan de bevolking had uitgelegd waarom hij deze beslissing heeft genomen - "om het land te redden uit een neerwaartse spiraal" - verscheen ook Netanyahu op tv. Hij noemde de mogelijke nieuwe regering "een gevaar voor de veiligheid van Israël en een gevaar voor de toekomst van het land". 

De toon is gezet, het eindspel kan beginnen. Ankie Rechess: "Alles is nog open. Het wordt een superspannende week." 

Wie is Benjamin Netanyahu? We leggen het uit in 1 minuut:

Videospeler inladen...

Beluister het gesprek met correspondente Ankie Rechess in "De ochtend":

AP

Meest gelezen