Peter Malaise

Jaarlijkse Fiertelommegang in Ronse is coronaveilig verlopen: "In bubbels van maximaal 10 personen"

De jaarlijkse Fiertelommegang in Ronse is vlekkeloos verlopen volgens de geldende coronaregels. De christelijke processie brengt normaal gezien duizenden mensen op de been, maar kon gisteren door corona niet doorgaan op de originele manier. De traditie werd toch verdergezet in bubbels van 10, met zo’n 600 wandelaars in totaal. 

In Ronse is gisteren de jaarlijkse Fiertel-ommegang uitgegaan. Die christelijke processie bestaat al duizend jaar en vertrekt telkens de eerste zondag na Pinksteren.  In niet-coronajaren komen er duizenden bedevaarders.  De voorzitter van de Fiertelhouders, Wim van De Velde, is blij dat sommige aspecten van het folkloristisch evenement opnieuw konden doorgaan zoals bij de vorige editie: "Wij hebben gelukkig onze eredienst gehad om 7 uur met officiële aanvraag van de burgemeester voor de processie door de stad te doen."

(Lees verder onder de foto)

Peter Malaise

Traditie in ere houden

De Fiertel sloeg vorig jaar nog een jaartje over door de coronacrisis, maar kon dit jaar opnieuw doorgaan. Dat moest dit jaar in bubbels doorgaan van maximaal 10 personen. Een kleine delegatie van 35 Fierteldragers mocht de Ommegang officieel begeleiden.  De stoet nam een 600-tal Ronsenaars mee in een lange wandeling van 32 kilometer rond de stad. "De coronamaatregelen zijn nog altijd van toepassing en dan past het niet dat je hier met zoveel volk samen staat", zegt van De Velde.

Ondanks de coronamaatregelen hebben de organisators de traditie zo goed mogelijk in ere proberen te houden, al was het toch niet helemaal hetzelfde als in andere jaren. "We konden de timing gelukkig aanhouden, al was dat door de beperkingen natuurlijk niet helemaal hetzelfde. Maar als we op die manier de weg mogen opgaan en onze traditie niet hoeven te doorbreken, dan is dat ook al mooi."

Meest gelezen