Jürgen Conings haalde bijna 3.000 euro van zijn rekening voor hij spoorloos verdween

Het is vandaag twee weken geleden dat militair Jürgen Conings spoorloos verdween. Waar hij zich bevindt en of hij nog in leven is, blijft onduidelijk. Uit zijn afscheidsbrieven bleek al dat hij zich goed had voorbereid in de dagen voor zijn verdwijning. Volgens de krant Het Laatste Nieuws zou hij voor zijn vlucht het maximumbedrag van zijn bankrekening hebben gehaald. Uit onze informatie blijkt dat het gaat om een bedrag van om en bij de 3.000 euro.  

Waarom Conings geld van zijn rekening haalde voor hij verdween, is een van de vele vragen waarop speurders een antwoord proberen te vinden. Is hij gevlucht naar het buitenland, houdt hij zich elders schuil en bereidt hij een aanslag voor of is hij niet meer in leven? De onderzoekers houden nog altijd rekening met veel verschillende scenario's.  

Uit Conings' afscheidsbrieven, waaruit de krant Het Nieuwsblad eerder citeerde, moet in elk geval blijken dat hij zich heeft voorbereid. "Ik weet dat ik plots enemy of the state zal zijn. Ze zullen me zoeken en ook wel vinden na een tijd. Ik ben daar klaar voor. Langzamerhand is alles op een plaats gevallen en ben ik begonnen met voorbereidingen", schreef Conings.

Potentieel gevaarlijk

Blijft ook de vraag hoe gevaarlijk deze man nog is. Sinds februari staat hij als rechts-extremist op de terreurlijst. Het gerecht beschouwt hem als een potentieel gevaarlijke terreurverdachte, want ook al liet hij 4 raketwerpers in zijn wagen achter, hij heeft nog altijd een P90-geweer en een pistool meegenomen tijdens zijn vlucht. 

Maar wat is Conings van plan? Uit zijn afscheidsbrieven blijkt dat hij naar eigen zeggen "niet meer kon leven met de leugens van mensen die beslissen hoe wij moeten leven". 

Bescherming

Voor zijn verdwijning op maandag 17 mei hing Conings ’s avonds twee uur lang rond in de buurt van de woning van viroloog Marc Van Ranst. En in de zomer van vorig jaar uitte hij al bedreigingen tegen Van Ranst. 

Sinds de verdwijning van Conings krijgen Van Ranst en zijn gezin bescherming op een geheime plek. De viroloog is niet de enige: in totaal krijgen een tiental mensen extra politiebescherming door de dreiging die uitgaat van Jürgen Conings. Onder hen is ook minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS).  Naast een aanslag op virologen heeft Conings er immers ook mee gedreigd om een aanslag te plegen tegen "het regime".

Meest gelezen