jc de Klinker Aarschot

Kinderen spelen rookvrij op Aarschotse speelterreinen

Op verschillende speelterreinen in Aarschot mag vanaf vandaag niet meer gerookt worden. Kinderen moeten in een rookvrije omgeving kunnen spelen, vindt de stad. Dat de speeltuinen uitgerekend vandaag rookvrij worden, is niet toevallig. Het is namelijk de Werelddag zonder Tabak. 

“We willen dat kinderen in een gezonde, rookvrije en veilige omgeving kunnen spelen. Ze brengen heel wat tijd door op de speelterreintjes in hun buurt. Tijdens de coronacrisis is nog eens extra gebleken hoe belangrijk deze voor kinderen zijn”, legt schepen van Welzijn Nicole Van Emelen (Vooruit) uit. 

De dienst Samenleven sloeg daarom met jeugdcentrum De Klinker, de Aarschotse Welzijnsraad en Logo Oost-Brabant de handen in elkaar om verschillende speelterreinen in Aarschot rookvrij te maken. Het gaat om de Stapsteen in Rillaar, het Verlindenplein in Gelrode, het Fabiolaplein in Aarschot, de speeltuin in de Museumtuin in Aarschot, de speeltuin aan Huis Verdonck in Langdorp en het Bijenspoor in Ourodenberg. Ook in het sportcentrum Demervallei mag niet langer gerookt worden.

Werelddag zonder Tabak

De dag waarop de speelterreinen rookvrij worden, is niet toevallig gekozen. "Door vandaag op de Werelddag zonder Tabak de speelterreinen rookvrij te maken, bouwen we verder aan een rookvrije generatie en een maatschappij waarin kinderen rookvrij kunnen opgroeien,” vertelt burgemeester Gwendolyn Rutten (Open VLD). De stad roept dan ook alle Aarschottenaren en bezoekers op om de rookvrije zones te respecteren en niet meer te roken in de buurt of in het zicht van kinderen en jongeren.

Voor rokers die willen stoppen, organiseert de Welzijnsraad van Aarschot binnenkort opnieuw een rookstopcursus. Die zal bestaan uit groepssessies onder begeleiding van een tabakoloog en vindt plaats in het voorjaar van 2022.  

Meest gelezen