Radio 2

Kort nadat koetspaard is gestorven, vinden Brugse koetsiers troost in pasgeboren veulen

De voorbije dagen waren een emotionele roetsjbaan voor Marc Wentein van de Brugse koetsiers. Afgelopen weekend kwam één van de koetspaarden, tijdens een rit, om het leven. Waarom is niet duidelijk. Amper enkele dagen later is er het goede nieuws dat er een nieuw veulen is geboren. "De natuur is iets grilligs", mijmert Marc. "We kunnen enkel proberen zo goed als mogelijk voor onze paarden te zorgen."

De Brugse koetsiers zijn in de rouw. Zaterdag zakte Tinka, een van hun koetspaarden, in elkaar op de Burg. Het dier stierf ter plekke. Aan de koetsen hangen nu zwarte rouwlintjes. Maar er is ook goed nieuws. Want vanmorgen is er een veulen geboren. Of dat ook als koetspaard zal worden ingezet, is nog niet zeker. Al is de kans groot. "Het veulen is van een Zwitsers ras dat erg geschikt is als koetspaard", vertelt Marc Wentein. "De moeder maakt vaker ritten met toeristen en doet het erg goed. Het is een rustig en vriendelijk paard. En dat karakter gaat normaal over van merrie op veulen. Maar het veulen heeft nog een heel traject te gaan. Paarden zijn pas na 5 à 6 jaar volgroeid en voor we zo'n dier als koetspaard kunnen inzetten, moeten we er veel mee trainen. Ze moeten de drukte in de stad eerst gewoon worden, denk maar aan het verkeer, de toeristen, het geluid van muziek ..."

Freiberger de Franches-Montagnes

Het veulentje kreeg meteen al een naam: "Venise de Bruges". We hebben een Franse naam gekozen omdat het paardenras, de Freiberger de Franches-Montagnes, dan wel uit Zwitserland komt, maar een Franstalige stamboeklijn heeft. Vroeger waren het militaire paarden. "Bruges" verwijst uiteraard naar Brugge."

Meest gelezen