Radio 2

Bijen in de klas voor 'De week van de Bij': "Zo voelen de leerlingen dat bijen heel kleine en tedere beestjes zijn" 

In basisschool De Klimop in Diksmuide laat juf Elisa haar leerlingen kennismaken met bijen voor "De Week van de Bij". Met de actie vraagt het Vlaams Departement Omgeving meer aandacht voor de diertjes omdat ze belangrijk zijn voor de biodiversiteit. Door de bijen over de handen van de kinderen te laten lopen, leren ze dat ze niet gevaarlijk zijn.

Vandaag start "De Week van de Bij". Bijen zijn belangrijk om er voor te zorgen dat er veel verschillende soorten planten, vruchten en groenten zijn. Juf Elisa David geeft les in De Klimop in Diksmuide en nam vorige week al enkele bijen mee naar haar klas. Zij wil haar leerlingen laten kennismaken met bijen om te tonen dat het geen kwade beestjes zijn: "Met onze klas leren we over de verschillende soorten bijen en over de honingbij. 

Stap voor stap naar de bij

"We hebben de kindjes stap voor stap laten wennen aan de bijen", vertelt juf Elisa David. "Bij de honigbij heb je een koningin, de werksters en ook de dar. Dat is een mannelijke bij, die niet kan prikken omdat hij geen angel heeft. Eerst hebben we de leerlingen dode bijen laten vasthouden. Zo konden ze voelen hoe klein en teder een bij echt is."

(Lees verder onder de foto) 

Radio 2

Kriebelbeestje

Na de eerste kennismaking mochten de leerlingen ook levende bijen vasthouden: "We hebben de bijen eerst op de tafels gezet en langzaamaan over de handen van de leerlingen laten kruipen. De kunst is om eerst de durvers van de klas zover te krijgen en dan volgt de rest wel. Het helpt ook als we zeggen dat we een foto nemen voor de mama's en papa's. Eigenlijk is dat een heel lief dier, een echt kriebelbeestje, want een bij gaat alleen prikken, wanneer ze zich bedreigd voelt, als je er naar gaat slaan of stampen op het gras". 

"De kinderen hebben ook geleerd dat een wesp iets helemaal anders is dan een bij", zegt Elisa. "Een wesp is iets agressiever, kan verschillende keren steken en gaat ook suikers bij mensen zoeken. Een bij blijft bij nectar en kan enkel steken in uiterste nood."

Radio 2

Meest gelezen