Maai Mei Niet loopt op zijn einde, "Kies voor de zeis om gras te maaien: snel, proper en stil"

De actie die oproept om je gras een hele maand niet te maaien om insecten te helpen, "Maai Mei Niet", komt vandaag ten einde. Nu de actie is afgelopen, kan je de grasmachine weer bovenhalen, al verkiest tuinaannemer Wim Jacobs uit Deurne een zeis. "Klanten die het één keer hebben gezien, zijn fan."

Jacobs is een grote voorstander van zeisen. "Het gaat snel, is proper en stil", legt hij uit op Radio 2 Antwerpen. "Een grasmaaier kan hoog gras moeilijk aan, waardoor je er verschillende keren moet over rijden. Bovendien blijft hoog gras langer nat, en dan blijft het kleven aan de bak van de grasmaaier. Die moet je dan weer proper maken. Met een zeis hoef ik er maar één keer over te gaan en valt het gras allemaal mooi op één rij. Achteraf kan ik het eenvoudig oprapen." 

(Beluister hier het gesprek en lees daaronder verder.)

De ambachtelijke methode van zeisen wordt opnieuw populairder, bijvoorbeeld bij mensen die geen lawaai van grasmachines willen. "Mijn klanten weten soms niet dat zeisen een optie is, maar van zodra ze het één keer hebben gezien, zijn ze fan", zegt Jacobs. 

Zeisen is ook beter voor de insecten die in het gras zitten. "Het grote voordeel is dat je het gras, en dus ook de eitjes en de poppen niet kapot maalt. Ook grotere dieren zoals kikkers merk je op tijd op. Een zeis maakt dus minder slachtoffers dan een grasmaaier." 

Jacobs raadt aan om te zeisen in grotere tuinen. "Vanaf 100 à 150 vierkante meter raad ik aan om hoog gras met de zeis te doen. Kleiner weegt niet op, want zeisen vergt wel wat oefening en het duurt wel even om het mooi en proper te kunnen doen."

Meest gelezen