Belga

MIVB verloor in 2020 veel reizigers en inkomsten door corona, maar wapent zich voor toekomst

De MIVB, het Brussels openbaar vervoer, heeft een moeilijk jaar achter de rug. Door de coronacrisis daalde het aantal reizigers met ruim 40 procent tegenover 2019, en dus ook minder inkomsten. Maar er was ook goed nieuws: de tevredenheid van de reizigers stijgt en er wordt volop geïnvesteerd.

Na een onafgebroken toename van het aantal reizigers tijdens de voorbije tien jaren, ging het in 2020 andersom. Door de coronacrisis noteerde de MIVB een daling van 42,9 procent van het aantal reizigers tegenover 2019. Toch registreerde de MIVB in 2020 nog 244,2 miljoen ritten. Vooral de metro kreeg klappen, terwijl de bussen net méér reizigers vervoerden. 

Inkomsten dalen, tevredenheid stijgt

Minder reizigers, dat betekent ook minder inkomsten. Door corona verloor de MIVB zowat 90 miljoen euro aan inkomsten. Extra investeringen in schoonmaak en bescherming kostten dan weer 27 miljoen euro extra. De reizigers blijven wel tevreden over het openbaar vervoer in de hoofdstad. De tevredenheidsbarometer steeg tot 7,3 op 10. 

Investeringen

De MIVB bleef ondanks de coronacrisis in 2020 investeren, met onder andere twee nieuwe buslijnen en de verlenging van tramlijn 9 naar de Heizel. In 2020 is ook de bouw gestart van metrolijn 3, in de wijk van het Zuidstation. Voorts zijn nieuwe metrostellen, trams en bussen in gebruik genomen.  

Klanten teruglokken

"Een van de allereerste uitdagingen voor de MIVB zal erin bestaan de klanten die dat nog niet deden, ervan te overtuigen terug te keren naar onze lijnen", stelt Brieuc de Meeûs, CEO van de MIVB. "Om reizigers aan te trekken, moeten we het aanbod zo snel mogelijk blijven ontwikkelen, want de vraag blijft groot. We bieden in 2021 meer plaatsen aan op het netwerk, zowel in de metro als op tram en bus. We zullen ook nieuwe tickets en apps voor de gebruikers op de markt brengen."

Meest gelezen