Radio 2

Nieuw wandelnetwerk in Zoniënwoud met enkel virtuele wegwijzers

In Hoeilaart is een gloednieuw wandelnetwerk in het Zoniënwoud voorgesteld, goed voor zo'n 170 kilometer aan wandelwegen. Wie de nieuwe wandelingen wil ontdekken neemt wel best een smartphone mee. Er staan namelijk geen wegwijzers langs de paden. De wandelingen en knooppunten zijn virtueel en dus enkel zichtbaar via de online routeplanner en de gratis app ‘Wandelknooppunt’. 

Zo’n 170 kilometer aan wandelwegen telt het nieuwe wandelnetwerk in het Zoniënwoud, en toch staat er geen enkele wegwijzer. Wandelaars kunnen het knooppuntennetwerk raadplegen via de app of website van 'Wandelknooppunt'. Hier en daar zullen ook QR-codes te vinden zijn die je naar de website leiden. 

Duurzaam

Volgens de gedeputeerde van Toerisme Gunther Coppens (N-VA) is er heel bewust gekozen voor een digitaal wandelnetwerk: “We krijgen veel aanvragen van gemeenten voor nieuwe wandelingen, maar je moet er  wel altijd rekening mee houden dat zo’n wandeling onderhouden moet worden. Als er een bordje weg is, moet iemand zorgen dat er een nieuw bordje komt. Naar duurzaamheid toe is dit dus een veel betere manier om wandelingen uit te stippelen en te onderhouden, want virtueel gaat zo’n bordje niet weg natuurlijk.”

Gewezen eerste minister van België, Herman Van Rompuy is voorzitter van de Stichting Zoniënwoud en ziet er ook de voordelen van in: “Ik denk dat het grote voordelen heeft. Anders is het hier een oerwoud van allerhande plakkaten. Een virtuele wandelgids kan heel veel verwarring en lelijkheid vermijden.”

Meest gelezen