Een geïsoleerd coronapartikel.

Zeg niet Britse of Zuid-Afrikaanse variant, maar "Alpha" of "Beta": WHO komt met niet-stigmatiserend namensysteem

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft gekozen voor een nieuw namensysteem op basis van het Griekse alfabet om varianten van het coronavirus te labelen. Zo worden bijvoorbeeld de zogenoemde "Britse" en "Zuid-Afrikaanse" variant omgedoopt tot "Alpha" en "Beta". De WHO wil hiermee vooral discriminatie en stigmatisering tegengaan.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft nieuwe labels in het leven geroepen om de varianten van het SARS-CoV-2-virus te benoemen.  Momenteel kennen we de belangrijkste (en gevaarlijkste) varianten als de "Britse", "Zuid-Afrikaanse", "Braziliaanse" en "Indiase" varianten. Deze adjectieven verwijzen naar het land waarin de variant voor het eerst werd ontdekt.

Dit systeem leidt vaak tot discriminatie en stigmatisering van de genoemde landen of de bevolkingsgroepen die uit dat land komen. De vorige president van de Verenigde Staten Donald Trump noemde het coronavirus schertsend het "Chinese virus", omdat het voor het eerst in Wuhan werd vastgesteld. Veel mensen met een Aziatische origine kregen hierdoor te maken met racisme.

De WHO roept nu op om de letters van het Griekse alfabet te gebruiken in plaats van plaats- of landnamen om de varianten te benoemen. Wanneer de 24 letters van het Griekse alfabet zijn opgebruikt, zullen andere reeksen gebruikt worden.

Voortaan zal de WHO de naam "Alpha" gebruiken om te verwijzen naar de zogenaamde "Britse" variant ( B.1.1.7), "Beta" voor de "Zuid-Afrikaanse" variant (B.1.351), "Gamma" voor de Braziliaanse variant (P.1) en "Delta" voor de "Indiase" variant (B.1.671.2).

Een schema op de site van de WHO met de nieuwe namen voor de virusvarianten.

De WHO zal op haar site een lijst aanmaken met de varianten en hun nieuw label.

Meest gelezen