Noodtoestand door corona in Suriname, Nederland stuurt hulp: "Situatie is niet meer beheersbaar"

In de voormalige Nederlandse kolonie Suriname geldt het hoogste risiconiveau vanwege de coronasituatie. De ziekenhuizen kunnen niet alle patiënten meer opvangen. Er geldt opnieuw een strenge lockdown en de Nederlandse regering stuurt deze week een eerste hulpvlucht. "We hebben hier vooral te maken met de Braziliaanse variant, die een stuk besmettelijker is dan de varianten die we zagen tijdens de eerste en tweede golf", vertelt ANP-correspondent Annelies Brinkman.

Suriname, de voormalige Nederlandse kolonie in het noorden van Zuid-Amerika, is volledig in de greep van corona. De regering in de hoofdstad Paramaribo kondigde vrijdagavond laat het hoogste risiconiveau af. Dat betekent dat de situatie "uiterst onbeheersbaar" is en dat de regering niet meer kan instaan voor de volksgezondheid. De ziekenhuizen liggen vol en kampen met een gebrek aan zuurstof. Artsen getuigen dat ze keuzes moeten maken over wie ze wel of niet zorg kunnen aanbieden.

Intussen is beslist om een volledige lockdown in te voeren, en die is vrij streng, zegt Annelies Brinkman, correspondent voor het Nederlandse persbureau ANP in Suriname, in "De ochtend" op Radio 1. "Iedereen wordt geacht binnen te blijven. Op maandag, woensdag en vrijdag zijn de supermarkten open, zodat mensen boodschappen kunnen doen. Maar je mag geen andere dingen doen en je mag verder ook niet met andere mensen afspreken." De lockdown geldt minstens tot vrijdag 18 juni.

Beluister hier het volledige gesprek met Annelies Brinkman, waarin ze ook uitlegt waarom het niet evident is om de grenzen te sluiten. Het artikel gaat daaronder voort:

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Terwijl meerdere landen uit het einde van een (derde) coronagolf lijken te komen en de vaccinatiecampagne er ook vruchten begint af te werpen, zegt de regering in Suriname dat ze de controle kwijt is. Hoe kan dat? "We hebben hier vooral te maken met de Braziliaanse variant, die een stuk besmettelijker is dan de varianten die we zagen in de eerste en tweede golf", zegt Brinkman. "Toen was het nog enigszins beheersbaar, dat is nu nu niet meer het geval. Er is een duidelijke community spreading, wat betekent dat je eigenlijk niet meer kan traceren waar een besmetting vandaan komt. Het virus treft nu ook veel meer jonge mensen."

Ruim 200 patiënten zijn opgenomen in het ziekenhuis, er liggen momenteel 35 mensen op de dienst intensieve zorg, wat een hogere capaciteit is dan het land voor de coronacrisis had. De voorbije 30 dagen overleden 86 mensen aan de gevolgen van een coronabesmetting. Sinds het begin van de crisis meer dan een jaar geleden zijn 292 mensen overleden.

Er is een duidelijke community spreading, wat betekent dat je eigenlijk niet meer kan traceren waar een besmetting vandaan komt. Het virus treft nu ook veel meer jonge mensen.

Annelies Brinkman

Nederland stuurt deze week een team naar Suriname om het personeel daar bij te staan: intensivisten, dokters, verplegers... Allicht zal dat team vrijdag kunnen vertrekken. Momenteel wordt nog onderzocht of en hoeveel vaccins meegestuurd kunnen worden. "Hier wordt wel gevaccineerd, maar Suriname is afhankelijk van Covax, een internationaal programma dat vaccins beschikbaar stelt aan armere landen."

In Suriname wonen een kleine 600.000 mensen. Ongeveer 500.000 van hen komen in aanmerking voor vaccinatie. De regering hoopt dat ze tegen eind dit jaar 75 procent van hen ingeënt zal kunnen hebben.

Bekijk hier de reportage uit "Het journaal" van zondag 30 mei:

Videospeler inladen...

Meest gelezen