Radio 2

BEKIJK - Heropening Mu.ZEE in Oostende: "Kleine details herinneren aan het verleden als supermarkt"

In Oostende zijn de werken klaar in Mu.ZEE. Morgen gaat het museum terug open na 6 maand verbouwen. Niet alleen het interieur is veranderd, er is ook beslist om de werken uit de vaste collectie op een andere manier te presenteren.

Vanaf morgen gaat Mu.ZEE, het museum voor Belgische kunst in Oostende, opnieuw open. Het gebouw onderging de voorbije maanden een grondige metamorfose, maar de ziel, die is gebleven en eigenlijk nog versterkt. "Oorspronkelijk was dit een warenhuis", vertelt directeur Dominique Savelkoul. "Bij de vorige verbouwing hebben ze geprobeerd om dat een beetje te verbergen. Wij hebben die elementen net uitgespeeld als een troef. We hebben het hele gebouw gestript en heel wat leuke ontdekkingen gedaan achter de valse muren: kasten, lockertjes voor het personeel, en zo mee ... Zalig!"

Bekijk het verslag uit "Het journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Geen aparte vleugel voor Ensor en Spilliaert

Ook de indeling van het museum is veranderd. Waar Ensor en Spilliaert vroeger een aparte vleugel hadden, hangt hun werk nu tussen de andere artiesten. "We hebben besloten om die vleugel nu te gebruiken voor grotere tentoonstellingen", zegt Savelkoul. "We kunnen die gemakkelijk afsluiten om op te bouwen of af te breken, zodat het publiek geen last heeft van die werken. Het is ook praktischer voor het personeel en ook interessant voor de kunstliefhebbers om de werken van de 2 artiesten in een ruimere context te zien, tussen die van andere tijdsgenoten." 

Radio 2

Meest gelezen