Minister Matthias Diependaele (met witte helm) bengelt aan een muur van de abdij

Oude Abdij van Drongen krijgt meer dan half miljoen euro voor restauratie: "Zou zonder die bijdrage niet lukken"

De Oude Abdij van Drongen krijgt van de Vlaamse Overheid meer dan een half miljoen euro voor een restauratie die al 17 jaar aan de gang is. Directeur van de abdij, Liesbeth Van den Bossche, is tevreden dat er nu extra geld vrijkomt om het gebouw op te knappen: “Zowel de muren, de ramen als het dak worden met dat geld aangepakt. Er is nog veel werk aan de winkel.”

De Oude Abdij van Drongen wordt al sinds 2004 gerestaureerd. Die opknapbeurt gaat nu de laatste fase in en daarvoor krijgt het iets meer dan een half miljoen euro van de Vlaamse Overheid. Dat heeft Vlaams minister voor Erfgoed, Matthias Diependaele (N-VA), aangekondigd tijdens een bezoek aan de abdij. De laatste fase werd pas vorig jaar afgerond, maar door het vrijgekomen geld kan de renovatie nog dit jaar hervat worden. "Dat is fantastisch, want op deze manier gaat het snel vooruit", zegt een tevreden directeur van de abdij, Liesbeth Van den Bossche.

Bezinningsplek

De abdij was oorspronkelijk van de Norbertijnen en is zo'n 900 jaar oud. Midden 19e eeuw werd het een opleidingscentrum voor de Jezuïeten. Nu is het vooral een bezinningsplek en worden er grote bijeenkomsten georganiseerd. De bedoeling is om het gebouw zoveel mogelijk in z’n oude glorie te herstellen. "Met het geld gaan we eerst de muren aanpakken. Die moeten geverfd worden, en daar voor moeten ze eerst gereinigd worden."

Ook de ramen en het dak moeten hersteld worden naar de oorspronkelijke staat. "De steunconstructie van het dak moet gecheckt worden en de leien gaan vervangen worden", zegt Van den Bossche. "De dakkappellen worden daarbij in hun oorspronkelijke staat hersteld. Er is dus nog veel werk aan de winkel."

Meest gelezen