parket Halle-Vilvoorde

Parket Halle-Vilvoorde legt douanefraude van Aziatische webwinkels bloot

Op de vrachtluchthaven Brucargo in Zaventem staat 30 ton aan goederen geblokkeerd, die afkomstig zijn van Aziatische webwinkels. De webwinkels worden ervan verdacht consumentengoederen naar Europa te verzenden met frauduleuze douaneaangiften. 

Het onderzoek loopt al sinds oktober 2020. De waarde van de goederen, die aan de douane wordt aangegeven, ligt tot 20 keer lager dan de werkelijke waarde. De webwinkels proberen op die manier BTW en importrechten te ontduiken. Daardoor kunnen ze de producten veel goedkoper aanbieden dan de webwinkels die wel correct werken.  Het gaat zowel om hoogwaardige producten zoals mobiele telefoons en tablets, als om goedkope plastic voorwerpen en toestellen. 

De importeurs lijken misbruik te maken van dezelfde fraudetechnieken als BTW-carroussels.  Zo gebruiken ze gestolen identiteiten van (eerlijke) Belgische bedrijven.  Ze factureren ook op naam van ‘missing traders’ (slapende vennootschappen die geen BTW meer betalen).  De verzenders zijn brievenbus-vennootschappen uit Hong-Kong. 

Een deel van de in beslag genomen goederen is al via de FinShop verkocht.  Voor de meest waardevolle goederen gebeurt dat via de webshop van FinShop, de goedkopere artikelen worden per palet aan professionelen verkocht. In het kader van de verdere afhandeling is FinShop op zoek naar professionele kopers die bereid zijn om niet-geïnventariseerde ladingen op te kopen.  Want het volume en de diversiteit van de goederen maakt het onmogelijk om alles tot in detail te inventariseren. Tot slot waarschuwt het parket voor webwinkels die opvallend en onverklaarbaar goedkoper zijn dan hun concurrenten. 

Meest gelezen