© Radio 2

Politie LRH start met een commandokamer: "Hiermee kunnen we tijdens evenementen en crisissen beter coördineren"

De politie van Limburg Regio Hoofdstad (LRH) werkt met een commando- en crisiskamer om de veiligheid tijdens evenementen en plotse gebeurtenissen beter te kunnen coördineren. In een speciale kamer staat een videoscherm van 4m² en enkele losse schermen waar beelden van verschillende bewakingscamera’s kunnen geprojecteerd worden.

Commissarissen van de politie kunnen verschillende camerabeelden projecteren op het grote scherm. Die kunnen afkomstig zijn van gewone camera’s die in de politiezone ophangen, maar ook bijvoorbeeld van een helikopter, een drone of een mobiele camera. De commandokamer kan zeer snel ingezet worden tijdens interventies van de politie en biedt heel wat voordelen voor de politie.  “Het grote voordeel van het nieuwe systeem is dat we van hieruit een goed beeld krijgen en de ploegen kunnen sturen naar de plaatsen waar de problemen zich zouden voordoen”, vertelt commissaris Joachim Bogaert.

De grootste evenementen zullen we in de gaten houden vanuit deze commandokamer

Commissaris Niels Vanspauwen

De commandokamer kan ingezet worden voor verschillende acties. Commissaris Niels Vanspauwen: “Dat kunnen evenementen zijn zoals de Jeneverfeesten of Diepenbeek Carnaval, we hebben zo’n 6.000 evenementen elk jaar in onze politiezone. De grootste zullen we in de gaten houden vanuit deze kamer.” De ruimte kan ook worden ingezet bij onvoorziene gebeurtenissen. “Denk maar aan verdwijningen of de vondst van een bom. Dan kunnen we direct zien wat er gebeurt met bestaande camera’s, of we kunnen een helikopter of een drone sturen”, aldus de commissaris.

Enkele gemeenten in de politiezone hebben al zwaar geïnvesteerd in camera’s op het grondgebied. Maar die investering is volgens de voorzitter van het politiecollege Steven Vandeput (N-VA) alleen maar zinvol als ze ook gebruikt wordt. “Het is een van de kerntaken van een lokale overheid om voor de veiligheid te zorgen van haar inwoners”, aldus de voorzitter.

Meest gelezen