School in Turnhout gebruikt al 2 jaar CO2-meter: "Hoe meer zuurstof in de klas, hoe beter de concentratie"

Er gaan meer en meer stemmen op om CO2-meters te verplichten op scholen, maar het schoolbestuur van Sint-Victor in Turnhout zag al van vóór de start van de coronacrisis het belang in van een goede ventilatie. Twee jaar geleden besliste de school om een CO2-meter aan te schaffen. Zo wilden ze de leerprestaties verbeteren. Het toestel heeft nu zowel leerlingen als leerkrachten gesensibiliseerd. "Er gaan tegenwoordig nog weinig lokalen in het rood."

Nadat Sint-Victor eerst een meettoestel had geleend via de stad Turnhout en LOGO Kempen, kocht de school haar eigen CO2-meter aan op het einde van 2019. Het toestel meet de temperatuur en het aantal CO2-deeltjes in de lucht. De metingen zelf gebeuren vooral in de winter omdat leerkrachten automatisch meer verluchten in de zomer.

(Beluister het gesprek en lees hieronder verder.)

De eerste test toonde aan dat er werk aan de winkel was. "Vooral bij de eerste meting bleek het CO2-gehalte te hoog in verschillende lokalen", zegt preventieadviseur Leen Cuyvers. "Kleuters, die meer bewegen, stoten de meeste CO2 uit. Het toestel heeft nu zowel leerlingen als leerkrachten gesensibiliseerd. Er gaan tegenwoordig nog weinig lokalen in het rood."

Leerlingen dommelen niet in omdat ze de les saai vinden, maar omdat ze niet genoeg zuurstof binnenkrijgen
Leen Cuyvers, preventieadviseur Sint-Victor Turnhout

Wanneer er toch te veel CO2 in een klaslokaal aanwezig is, moeten onmiddellijk ramen en deuren  opengezet worden. Tien minuten goed ventileren heeft een kort maar tijdelijk effect. Aan de leerlingen is het ook te zien, zegt Cuyvers. "Leerlingen beginnen niet in te dommelen omdat de les saai is, maar omdat er te weinig zuurstof in de lucht zit." 

Meest gelezen