Yorick Jansens

Haven van Antwerpen start met proefproject om werknemers thuis op te halen met minibussen 

Het havenbedrijf TotalEnergies start met een proefproject om hun werknemers vlotter op het werk te krijgen. Voor iedereen die in een straal van 30 kilometer woont, vertrekken minibusjes vanuit verschillende gemeenten die hen aan het werk afzetten. "Met deze verbeterde versie van ons collectief vervoer hopen we nog meer werknemers ervan te overtuigen niet met hun wagen naar het werk te komen", zegt Ann Veraverbeke van TotalEnergies.

Het bedrijf TotalEnergies wil zijn werknemers allemaal samen laten carpoolen met minibussen. Toch voor wie binnen een straal van 30 kilometer rond de haven woont. De bedoeling is dat werknemers niet zelf hoeven te rijden, op die manier de files vermijden en zo meer kunnen ontspannen voor ze beginnen te werken. Bovendien zijn er zo ook minder auto's in het verkeer en bouwt de haven mee aan een duurzaam systeem. 

Hoe werkt het?

Momenteel is het project een test om te kijken hoe het verloopt. Daarvoor werkt TotalEnergies samen met het havenbedrijf, Port of Antwerp, de stad Antwerpen en vervoerbedrijf Huur een Stuur. De bedoeling is om op voorhand te reserveren zodat er alleen haltes op de ronde staan waar effectief mensen zullen opstappen. Daarnaast mogen de minibussen ook de busbanen gebruiken zodat ze sneller ter plaatse zijn. "Het laatste dat we willen, is talent zien vertrekken omwille van fileleed. Of dat we daardoor geen nieuw talent kunnen aantrekken", zegt Ann Veraverbeke van TotalEnergies.

Het proefproject loopt nog tot september en dan beslist de haven of ze het nog wil uitbreiden naar andere bedrijven.

Meest gelezen