Fethulah Gülen.

Turkije pakt neef van geestelijke Fethulah Gülen op in Kenia

De Turkse inlichtingendienst heeft een neef van de islamitische geestelijke Fethullah Gülen in het buitenland opgepakt en naar Turkije gebracht. Selahaddin Gülen werd gezocht omdat hij lid zou zijn van de beweging van zijn oom, die in Turkije wordt beschouwd als een terroristische groepering. Fethullah Gülen wordt door president Erdogan gezien als het brein achter de mislukte coup in 2016.

Het Turkse staatspersbureau meldde dat Selahaddin Gülen door agenten van de inlichtingendiensten werd meegenomen naar Turkije nadat hij in het buitenland was opgepakt. 

In welk land werd niet gespecifieerd, maar het zou vermoedelijk Kenia zijn. Een tiental dagen geleden had de vrouw van Selhaddin Gülen in een video op de sociale media immers laten weten dat ze met haar man in Kenia woonde, maar dat ze sinds 3 mei niets meer van hem had vernomen. Ook mensen en mediakanalen die banden hebben met de beweging van Fethullah Gülen hebben het over Kenia.

Selahaddin Gülen wordt er door de Turkse overheid van beschuldigd te behoren tot de beweging van zijn oom, de islamitische geestelijke Fethullah Gülen. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan, ooit een bondgenoot van Gülen, beschuldigt hem ervan het brein te zijn achter de couppoging van juli 2016.

Een tiental dagen geleden kondigde Erdogan al de nakende gevangenneming van een zeer belangrijk lid van de beweging van Gülen bekend. "Hij is in onze handen," zei Erdogan, vermoedelijk verwijzend naar Selahaddin Gülen.

Sinds de couppoging in juli 2016 zijn in Turkije tienduizenden mensen gearresteerd, van wie er een aantal in het buitenland werden opgepakt. Meer dan 100.000 staatswerknemers zijn ontslagen. Fethulah Gülen heeft altijd ontkend dat hij bij de mislukte staatsgreep betrokken was. Hij woont al jarenlang in de VS. De VS weigert hem uit te leveren aan Turkije.

Meest gelezen