Vanaf vandaag vertrekken 50.000 kinderen toch nog op bos- of zeeklassen: "Blij dat er eindelijk perspectief is"

Hoewel er lang onzekerheid heerste, zijn vandaag toch de eerste scholen op bos- of zeeklassen vertrokken, waaronder ook de leerlingen van de Vrije Basisschool De Kameleon uit Oppuurs. Na 7 maanden verwelkomen Vlaamse Jeugdcentra zo hun eerste bezoekers terug. Eind juni heten ze de jeugdverenigingen en zomerkampen welkom. "Het psychisch welzijn van de jeugd kwam niet steeds op de eerste plaats tijdens de coronapandemie. We zijn blij dat er nu eindelijk opnieuw perspectief is voor de meerdaagse jeugdactiviteiten”, zegt Frederik Vercammen van het Centrum voor Jeugdtoerisme. 

De uitbaters van jeugdcentra zijn zeer opgelucht. Ze zien niet alleen de inkomsten terug binnenstromen maar zijn ook blij om de spelende en lachende kinderen terug te zien. Ook leerlingen zoals die van Vrije Basisschool De Kameleon uit Oppuurs stonden te popelen om op bosklassen te gaan in Dilsen-Stokkem. "De kinderen zijn heel enthousiast om te mogen vertrekken en samen andere activiteiten te doen buiten de schoolmuren", zegt zorgcoördinator Evi Vleminckx.

Toch vertrekt niet iedereen op bos- of zeeklassen. Sommige scholen hadden er niet op gerekend dat ze nog mochten vertrekken en annuleerden dus hun verblijf. Maar een groot aantal scholen greep wel hun kans. "Scholen hebben hun geannuleerd verblijf van april of mei zelfs verplaatst naar juni", aldus Vercammen. 

Bekijk hier het verslag uit “Het journaal 13u” (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Scholen hebben hun geannuleerd verblijf van april of mei zelfs verplaatst naar juni

Frederik Vercammen, Centrum voor Jeugdtoerisme

De kinderen ontsnappen op hun reizen niet aan de coronamaatregelen.  De schoolreizen dienen per klas georganiseerd te worden.  Die klassen worden verder verdeeld in bubbels. "We hebben kamer- en tafelbubbels van 5 personen", legt Vleminckx uit. "Elke kamer heeft een eigen toilet en douche. De kinderen dragen altijd een mondmasker tenzij ze slapen of als er buiten voldoende afstand gegarandeerd is." 

Normale kampzomer

Omdat een verbod op zomerkampen nooit aan de orde is geweest, zullen de centra tijdens de kampzomer op volle capaciteit draaien. In het begin zijn er bubbels van 100 personen. Na 3 juli worden die bubbels verdubbeld tot 200 personen.  Vercammen benadrukt dat regels wel zullen blijven gelden. "We hebben ons protocol voor de uitbaters afgestemd op de zomerregels, uitgevaardigd door minister Benjamin Dalle en De Ambrassade. Heel wat uitbaters voorzien extra toiletten of kampeergrond om de werking in bubbels mogelijk te maken." 

Meest gelezen