Foto: Unsplash

Weinig lentehoning door koud en nat voorjaar: "De bijen gebruiken de honing zelf, uit noodzaak"

Door het slechte weer van de afgelopen weken, kunnen imkers maar weinig lentehoning oogsten. De bijen hadden het moeilijk: door de koude en de regen konden ze niet genoeg voedsel vinden of bleven ze in hun kast zitten. Ook Luce Buschmann, die tot 180.000 bijen heeft zitten in haar tuin in Lier, kan amper lentehoning oogsten. "Een groot verschil met vorig jaar, toen we een warm voorjaar hadden."

Lentehoning, die de bijen maken van nectar uit appel- en andere bloesems en paardenbloemen, wordt meestal rond deze tijd geoogst. Deze soort van honing is licht van  kleur en smaakt anders dan zomerhoning. "In mijn bijenkasten zit er momenteel weinig lentehoning", vertelt Buschmann van imkerij Bees-Build. "De bijen gebruiken de honing zelf terug, uit noodzaak. Door het koude weer van de afgelopen weken geven de bloemen geen of weinig nectar, of komen ze niet boven. De bijen vliegen ook niet ver uit, zeker niet als er regen in de lucht hangt of als het te koud is. Dan moeten ze de kast en de koningin warm houden en komt er weinig binnen. Wat er bij mij nu in de kasten zit, laat ik ook zitten voor de bijen."

(Beluister het gesprek en lees hieronder verder.)

Foto: Unsplash

Tijdens het zonnige lenteweekend dat we net achter de rug hebben, zijn de bijen wel massaal uitgevlogen. "Ze zijn hun schade aan het inhalen", lacht Buschmann. "De laatste twee dagen zijn ze de hele tijd aan het vliegen en hebben ze het erg druk. Hopelijk komt het goed voor de zomerhoning. Die wordt gemaakt van linde- en kastanjebloesem en veldbloemen en is donkerder van kleur dan lentehoning. We oogsten die ten laaste midden juni. Maar in de zomer moeten we de bijen soms wel bijvoederen omdat er weer meer gemaaid wordt en de bijen het moeilijker hebben om aan voedsel te geraken."

De laatste dagen zijn ze volop aan het uitvliegen en hun schade aan het inhalen 

Imker Luce Buschmann

Ook de Oost-Vlaamse Imkervereniging trekt aan de alarmbel. Volgens voorzitter Maurice De Waele is er door het slechte weer een derde minder honing. Nochtans deden ze het de laatste jaren wel goed, net door de klimaatverandering die de temperaturen doet stijgen. "Maar dit jaar is het rampzalig," zegt Maurice. "In de zomer kunnen ze dat wel een beetje ophalen. Maar niet de totale hoeveelheid, die is verloren." 

Het is deze week trouwens Week van de Bij, dus worden er in heel wat gemeenten intiatieven genomen rond bijen. 

Meest gelezen