Illustratie van een wolf
© Sven-Erik Arndt - creative.belgaimage.be

BEKIJK - Wolf valt koe aan in Oudsbergen: "Erg uitzonderlijk, maar 1 of 2 procent van alle schadegevallen"

In Oudsbergen is een koe in een weide gedood. Het Agentschap voor Natuur en Bos bevestigt dat het om het werk van een wolf gaat. De Boerenbond is ongerust: "Alle weilanden, ook voor koeien, wolfproof maken is onbetaalbaar."  Volgens het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) is dat niet nodig, omdat wolven maar heel zelden koeien aanvallen. 

DNA-onderzoek moet voor uitsluitsel zorgen, maar alles wijst erop dat de aanval het werk is van een wolf, bevestigt het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB).  "Onze boswachter is ter plaatse geweest en heeft de nodige vaststellingen gedaan en hij heeft ook een pootafdruk gevonden", zegt de woordvoerder van ANB, Jeroen Denaeghel.

Bekijk het verslag uit "Het journaal" hier en lees voort onder de video (OPGELET - schokkende beelden):

Videospeler inladen...

Dit is erg uitzonderlijk, maar we nemen dit ernstig

Jeroen Denaeghel, woordvoerder ANB

ANB benadrukt dat het om een uitzonderlijk voorval gaat. "In die regio is er nog nooit een koe het slachtoffer geworden van een wolf. Het is wel al gebeurd in de provincie Antwerpen, maar dat was een wolf die op doortocht was en die toen een verzwakte koe aangevallen heeft. Maar we nemen dit wel heel ernstig en we gaan alle omstandigheden onderzoeken."

Er zal nu een autopsie op de koe uitgevoerd worden, door onderzoekers van de universiteit van Gent. Volgens de eigenaar van de koe was het dier kerngezond.

Ongerustheid

De Boerenbond vindt het voorval erg verontrustend. "Als dit het begin is van nog meer aanvallen op koeien, dan houden we toch ons hart vast", zegt Peter Bruggen. "Dan kijken we toch naar de wolvenspecialisten om te weten hoe dit moet aangepakt worden." Alle weides met koeien wolfproof maken, is niet haalbaar, denkt Bruggen. "Het territorium van de wolven in Limburg is heel groot hé.  Die omheiningen gaan enorm veel geld kosten en moeten ook onderhouden worden." 

 De Boerenbond wil dat het wolvenprotocol wordt aangepast en dringt aan op overleg met Natuur en Bos. "We moeten zien hoe ze dit willen aanpakken, we willen niet afwachten tot zich weer zoiets voordoet. Is het een probleemwolf of niet? In het huidige wolvenprotocol staat niets  over aanvallen op koeien, ik vind dat dit moet aangepast worden."

Als er schade is, kan er ingegrepen worden, Europa laat dat ook toe

Lode Ceyssens, burgemeester Oudsbergen

Lode Ceyssens (CD&V), de burgemeester van Oudsbergen vindt dat er ingegrepen moet worden. "Als er schade is, kan er ingegrepen worden, de Europese verordening laat dat ook toe." Volgens Ceyssens is er sprake van een probleemwolf. "Persoonlijk denk ik dat het toch mogelijk moet zijn om die wolf te vangen, zodat die kan uitgezet worden in een uitgestrekter gebied. Maar men spreekt ook over het verjagen van dieren."

Het gebeurt af en toe, het gaat om 1 tot 2 procent van schadegevallen

Joachim Mergeay, wolvenexpert INBO

Joachim Mergeay van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek benadrukt dat de aanval in Oudsbergen erg uitzonderlijk is. "Het gebeurt af en toe. Als we spreken over aanvallen op runderen, dan gaat het om 1 of 2 procent van alle schadegevallen, ook in Duitsland." Daarom vindt Mergeay het niet nodig om alle weilanden voor koeien wolfproof te maken. "De vraag is of de kosten opwegen tegen de baten. Het is natuurlijk erg jammer voor de landbouwer als er een koe sterft door een wolf. Maar er sterven ook ieder jaar 2.000 runderen in Vlaanderen omdat ze glasscherven of een stukje van een blikje opeten." 

Meest gelezen