Saxifraga - Ranunculus auricomus, Goldilocks Buttercup

Maai Mei Niet-actie zorgt in Aalst voor bloei van zeldzame gulden boterbloem

In Aalst merkt de groendienst dat de Maai Mei Niet-actie grote invloed heeft op de lokale natuur. Door de grasmaaier een maand niet te gebruiken, kon de gulden boterbloem terug beginnen te bloeien. "Waarschijnlijk maaien we zulke zeldzame bloemen altijd af, maar nu kunnen die erdoor komen", zegt Bart Backaert van de groendienst Aalst. 

In Aalst is heel de maand mei niet gemaaid, behalve door een onderaannemer die al aangesteld was. Daardoor kregen vele planten en bloemen de kans om volledig uit te bloeien. Ook de unieke gulden boterbloem is opnieuw waargenomen in Aalst. "We wisten dat die ooit groeide en bloeide in deze streek, maar nu staat ze op een plek waar we normaal het gazon beheren", legt Bart Backaert van de Aalsterse groendienst uit. 

De mooie bloemrijke stukken mogen blijven staan

Bart Backaert, groendienst Aalst

1 grote bloemenweide

Het centrum van Aalst ligt er wild bij, maar de inwoners appreciëren de actie. "We kregen zelfs een boos telefoontje omdat iemand ons randjes had zien maaien van een veld", vertelt Backaert. "Ik vond het vooral fijn om tijdens mijn wandelingen te zien dat alles 1 grote bloemenweide is geworden." Andere bloemen, zoals wespenorchissen, kregen ook de kans om te groeien.

Minder maaien

Ook de komende maanden plant de groendienst om het maaien uit te stellen. "Een Maai Juni Niet zal het niet worden, maar we zullen zeker minder gaan maaien", geeft Backaert mee. "We gaan ook het bestek van de onderaannemer aanpassen, zodat hij 2 maaibeurten minder moet doen in mei 2022 ." Zo hoopt de Aalsterse groendienst dat er nog zeldzame planten en dieren zullen opduiken. 

Saxifraga - Ranunculus auricomus, Goldilocks Buttercup

Unieke gulden boterbloem

De gulden boterbloem is een speciale ondersoort van de Ranunculaceae plantenfamilie. "Je kan de gulden boterbloem herkennen aan de bloemblaadjes, want die lijken precies misvormd", zegt Roosmarijn Steenman, experte bij Natuurpunt. "Typisch is dus dat de bloemkroon vaak niet goed ontwikkeld is en dat één of meerdere kroonbladen ontbreken of verschillend zijn van grootte. " In vergelijking met een normale, scherpe boterbloem zijn de bladeren veel fijner. Bovendien kan de gehele plant 15 tot 50 cm groot worden. 

kasto80

Meest gelezen