Radio 2

Zong jij ooit mee tijdens Memorial Day in Waregem? Ex-deelnemers gezocht voor 100ste editie

In Waregem zijn ze op zoek naar zo veel mogelijk mensen die als kind ooit meezongen tijdens tijdens Memorial Day op de Amerikaanse begraafplaats. Die traditie is binnenkort 100 jaar oud en om dat te vieren willen ze zo veel mogelijk getuigenissen verzamelen. 

De Amerikaanse begraafplaats in Waregem is een unicum in ons land. Het is de enige begraafplaats in België voor Amerikaanse soldaten die sneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Er liggen zo'n 370  mensen begraven en jaarlijks wordt er een herdenkingsdag gehouden. Die Memorial Day vindt telkens plaats rond 30 mei. Op die dag, in 1927, vloog de Amerikaan Charles Lindbergh over de begraafplaats in de "Spirit of St. Louis" om zijn gevallen landgenoten te groeten en bloemen over hun graven uit te strooien. Dit gebeurde 9 dagen na zijn historische vlucht over de Atlantische Oceaan.

Duizenden ex-deelnemers

De Memorial Day van 1927 mag dan wel de meest in het oog springende zijn. De traditie is eigenlijk net iets ouder, van 1923, binnenkort dus 100 jaar. En dat wordt herdacht, onder meer door getuigenissen te verzamelen van mensen die als kind nog hebben meegezongen tijdens de jaarijkse ceremonie. Want ook dat is een traditie. Wellicht hebben ondertussen al enkele duizenden Waregemnaars ooit deelgenomen. Hun verhalen zijn welkom bij de ABMC in Waregem, de American Battle Monuments Commission. 

Meest gelezen