Giovanni Brusca bij zijn arrestatie in 1996.

Beruchte Siciliaanse maffiabaas, verantwoordelijk voor moord op rechter Falcone, komt na 25 jaar vrij

In Italië wordt de ex-maffioso Giovanni Brusca na 25 jaar in de gevangenis, vrijgelaten. Brusca maakte deel uit van de cosa nostra, de beruchte Siciliaanse maffia, en pleegde meer dan 200 moorden. Hij is onder andere verantwoordelijk voor de moord op onderzoeksrechter Giovanni Falcone in 1992. 

Brusca is nu 64 en kreeg initieel levenslang, maar mag nu al de gevangenis verlaten omdat hij meewerkte aan het onderzoek. Hij gaf onder andere informatie door over de werking van de Italiaanse maffia en over enkele dodelijke aanslagen in de jaren 80 en 90. De ex-maffioso bekende meer dan 200 moorden en gaf ook toe de 11-jarige zoon van een informant te hebben vermoord en zijn lichaam uit wraak te hebben opgelost in zuur . 

Zijn vrijlating lokt van links tot rechts verontwaardigde reacties uit. Italiaans politicus en leider van de rechtse partij Lega, Matteo Salvini, reageerde in een tweet dat dit "niet de 'rechtvaardigheid' is die de Italianen verdienen". Ook de familie van de slachtoffers reageerde verontwaardigd op de vrijlating. De zus van de vermoorde rechter Giovanni Falcone zei dat ze "verdrietig" was door het nieuws, maar benadrukte dat Brusca's vrijlating volgens de wet gebeurde. 

Tienduizend Italianen komen op straat in 1996 na de arrestatie van maffiabaas Giovanni Brusca.

Moord op Falcone

Brusca zit achter de tralies sinds 1996. Vier jaar voor zijn arrestatie, in 1992, orkestreerde hij een bomaanslag waarbij onderzoeksrechter Giovanni Falcone, diens vrouw en drie politieagenten om het leven kwamen. 

Falcone voerde samen met zijn collega Paolo Borsellino strijd tegen de Siciliaanse maffia. Hun onderzoek leidde aan het eind van de jaren 80 tot het zogenoemde 'maxiproces',  één van de grootste processen tegen de Italiaanse maffia. Daarbij stonden bijna 500 leden van de Siciliaanse cosa nostra terecht en werden 338 maffiosi veroordeeld. Zowel Falcone als Borsellino moesten het enkele jaren later, in 1992, met hun leven bekopen. 

Naar aanleiding van de 25e herdenking van de moord op rechter Falcone, werd onderstaand filmpje gemaakt. Daarin wordt teruggeblikt op het drama en op de gevolgen voor de Italiaanse maatschappij.

Videospeler inladen...

De moord op Giovanni Falcone schokte Italië en was een dramatisch dieptepunt in de geschiedenis van de Italiaanse georganiseerde misdaad. Veel Italianen keerden zich ook tegen de politieke wereld, die er niet in slaagde om de rechters te beschermen. De moord gaf ook aanleiding tot een grootschalige 'opkuisactie' in de Italiaanse politiek, waarbij de banden tussen politici en de maffia werden aangepakt. 

Sinds de jaren 90 is de rust op Sicilië en het Italiaanse vasteland teruggekeerd, maar de maffia maakt nog steeds deel uit van de Italiaanse samenleving. In januari is een nieuw grootschalig proces begonnen tegen de 'ndrangheta, de maffia-organisatie uit Calabrië die intussen de Siciliaanse cosa nostra heeft overvleugeld. 355 vermoedelijke leden van de 'ndrangheta staan terecht. 

Bekijk hier de journaalreportage uit 1996 over de arrestatie van Brusca:

Videospeler inladen...

Bekijk op VRT NU de documentaire "Corleone: mafia and blood" over de Italiaanse maffia in de jaren tachtig en negentig. 

Meest gelezen