Radio 2

Brugge sleept de ontwerper van roestende bruggen aan de Smedenpoort voor de rechter

Brugge sleept de ontwerper van de bruggen aan de Smedenpoort voor de rechter. De voetgangersbruggetjes links en rechts van de poort zijn al een hele tijd aan het doorroesten.  Er is nog geen gevaar voor de stabiliteit maar de stad Brugge kan er niet mee lachen. Vooral omdat de bruggen er nog maar 9 jaar liggen.

De 2 wandelbruggen rondom de Smedenpoort vertonen abnormale slijtage. Amper 9 jaar na de opening blijken de stalen dragers onder de vloerelementen ernstig verweerd.  Volgens experts zijn de bruggen aan het roesten door strooizout en fouten in de constructie.

De wandelbruggen herstellen zal maar liefst 420.000 euro kosten. Dat is de helft van wat ze oorspronkelijk hebben gekost. De ontwerper stelde een minnelijke schikking voor en wil voor 35 procent tussenkomen, maar daarmee is de stad is het niet eens. Mercedes Van Volcem (Open VLD), schepen van Openbaar Domein: “Wij willen een integrale oplossing en een vergoeding voor de staat van de bruggen. Nooit werd gezegd dat strooizout niet mocht en pas nadat de gebreken zichtbaar werden, kregen we dat advies.”

lees voort onder foto

Radio 2

Burgemeester Dirk De fauw (CD&V) benadrukt dat er momenteel geen stabiliteitsproblemen zijn. “De bruggen zijn veilig maar zo kan het niet verder. Ze moeten helemaal hersteld worden."

Meest gelezen