Een portret van Isaac Newton.
British Library/Public domain

Aantekeningen van Isaac Newton voor zijn beroemdste werk onder de hamer in Londen

Enkele bladzijden met handgeschreven revisies van Isaac Newton voor de tweede editie van zijn meesterwerk, de 'Principia', worden volgende maand geveild door het veilinghuis Christie's in Londen. Verwacht wordt dat de notities tussen 700.000 en 1 miljoen euro zullen opbrengen, zo zei Christie's. Volgens het veilinghuis gaat het dan ook om aantekeningen die 'een van de grootste wetenschappelijke breinen uit de geschiedenis in actie laten zien'. 

Newtons 'Philosophiae naturalis principia mathematica' - Wiskundige beginselen van de natuurfilosofie - werd in 1687 gepubliceerd en in het werk zet hij zijn drie bewegingswetten uiteen, die de grondslag vormen van de klassieke mechanica, en de 'gravitatiewet van Newton', die de aantrekking tussen voorwerpen door de zwaartekracht beschrijft. 

De 'Principia' wordt gezien als een van de belangrijkste werken in de exacte wetenschappen en een eerste editie van het boek werd in 2016 op een veiling verkocht voor 3 miljoen euro. 

Thomas Venning, het hoofd van de afdeling boeken en manuscripten bij Christie's in Londen, zei dat het boek "ons begrip van het universum heruitgevonden heeft". 

Venning zei dat Newton "bruiste met de energie van een van de grootste breinen dat de wereld ooit gezien heeft." "En we kunnen dat aan het werk zien, de snelheid waarmee hij schrijft, het bruisen van ideeën die uit zijn pen vloeien."

Newtons eigen exemplaar van de eerste druk van de Principia met handgeschreven aantekeningen.
Billthom/Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0

Briefwisseling met Schotse wiskundige

De anderhalve bladzijde met aantekeningen voor een geplande tweede editie bevat ook commentaren en diagrammen van de Schotse wiskundige en astronoom David Gregory. De twee geleerden ontmoetten elkaar en correspondeerden met elkaar terwijl Newton aan het werken was aan de revisie van de Principia in de jaren 1690. 

Keith Moore, de hoofdbibliothecaris van de Royal Society - de club van geleerden waarvan Newton voorzitter was in de 18e eeuw - zei dat Gregory "een geschreven dialoog met Newton onderhield. Hij ontmoette Newton en dat partnerschap, zou je bijna kunnen zeggen, tussen de twee mannen maakte dat Newtons denken verfijnd werd."

Newton gaf uiteindelijk de revisie van zijn boek op op het einde van de 17e eeuw maar hij slaagde er wel in een nieuwe editie te publiceren in 1713. In 1726 volgde nog een derde uitgave, die ook in het Engels werd vertaald. 

Het handgeschreven document komt op 8 juli onder de hamer bij Christie's in Londen. 

"Waar een verzamelaar in de wereld van de autografen [eigenhandig geschreven teksten] naar op zoek is, zijn de grootste breinen uit de geschiedenis die spreken over hun grootste verwezenlijkingen", zei Venning. "Die combinatie is erg, erg zeldzaam. En dat is net wat je vindt in dit manuscript." 

Bron:Associated Press. 

Meest gelezen