Google Street View

Clarissenklooster Sint-Truiden moet deels plaats maken voor appartementen 

Op de terreinen van het Clarissenklooster in Sint-Truiden wordt dit jaar gestart met de bouw van 24 appartementen. De overige 5 zusters die er nog wonen, gaan in een kleinere nieuwbouw wonen.

Het Clarissenklooster bestaat al 200 jaar, maar het gebouw was te groot geworden voor de zusters en moest ook dringend worden vernieuwd. Tegelijk worden er 24 appartementen gebouwd door een projectontwikkelaar: "We hebben heel wat pistes bewandeld en we zijn ook op andere plaatsen gaan kijken, maar eigenlijk zouden we graag ter plekke blijven", zegt zuster Elisabeth van het Clarissenklooster. "Er is nu een klein deel dat al afgebroken is, en daar komt dus een compact klooster voor ons. We zijn nog een vitale groep, dus er moet naar de toekomst toe een oplossing gezocht worden. Vandaar dat we een deel van onze gebouwen afstoten, en ergens anders op het domein laten we dan een nieuwbouw zetten waar we dan kunnen intrekken."

De historische kapel wordt samen met het hoofdgebouw in de eerste plaats in ere hersteld en gerestaureerd. "Het compact klooster is zo aangepast dat het achteraf ook gemakkelijk omgevormd kan worden naar appartementen, mocht het klooster ophouden te bestaan", gaat zuster Elisabeth verder. "En op de rest van het domein komen dan de  appartementen."

Lekenklooster

En dat plan is dus een soort "lekenklooster". Gelijkaardige projecten bestaan in ons land al met bijvoorbeeld Abbeyfield in Leuven, waar ook geestelijken en bewoners samenwonen.  De appartementen die er gebouwd zullen worden, zullen alleen te huur worden aangeboden en niet te koop gesteld. De opdrachtgever wil zo de integriteit van de site maximaal vrijwaren.

Meest gelezen