Gezochte militair Jürgen Conings was vorig jaar tijdlang lid van Vlaams Belang

De voortvluchtige militair en terreurverdachte Jürgen Conings was vorig jaar enkele maanden lid van Vlaams Belang. Dat melden De Morgen en Le Soir en bevestigt de radicaal-rechtse partij aan VRT NWS.

"Ik vind het jammer dat mijn partij in de discussie wordt betrokken. Elke link die met mijn partij wordt gelegd, ik betreur dat." Dat zei voorzitter Tom Van Grieken van Vlaams Belang op 21 mei 2021 in "De afspraak op vrijdag" over de daden van Jürgen Conings die toen al enkele dagen verdwenen was. Vandaag blijkt dat er wel degelijk een band heeft bestaan tussen de mens Conings en de partij: vorig jaar was hij enkele maanden lang lid van Vlaams Belang.

Bekijk hier een fragment uit het gesprek met Tom Van Grieken in "De afspraak op vrijdag" van 21 mei 2021 (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

De Morgen en Le Soir pakken vanavond met het nieuws uit en de radicaal-rechtse partij bevestigt het aan VRT NWS. Concreet zou Conings in april 2020 zijn lidgeld hebben betaald, begin dit jaar zou hij zijn lidmaatschap evenwel niet hebben verlengd.

Conings verdween twee weken geleden spoorloos nadat hij een karrenvracht aan wapens uit de kazerne van Leopoldsburg had gestolen én nadat hij bedreigingen had geuit aan het adres van politici en virologen. 

Sindsdien hebben leger, politie en veiligheidsdiensten al verschillende grootschalige zoekacties naar de man gehouden, meestal in en rond het Nationaal Park Hoge Kempen in Limburg. Die hebben nog geen resultaat opgeleverd. 

Het federaal parket heeft intussen een onderzoeksrechter aangesteld voor "moordpoging en verboden wapenbezit in een terroristische context". Sindsdien noemt VRT NWS Conings daarom een terreurverdachte.

Meest gelezen