Jasper Jacobs

Coronablog - Voor het eerst in bijna 1 jaar geen coviddoden in VK, Pfizer in Puurs gaat meer vaccins produceren

In het Verenigd Koninkrijk zijn de voorbije 24 uur geen coviddoden geregistreerd. Dat is de eerste keer sinds juli 2020. In de Pfizer-vestiging in Puurs zal de vaccinproductie opgedreven worden. En de coronacijfers in ons land blijven intussen zakken. Volg alle updates in onze coronablog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

EMA geeft groen licht voor uitbreiding vaccinproductie bij Pfizer in Puurs

Het Europees geneesmiddelenagentschap EMA geeft groen licht aan de uitbreiding van de vaccinproductie bij Pfizer in Puurs. Dat zal volgens het EMA naar verwachting een "aanzienlijke en onmiddellijke impact" hebben op de levering van het vaccin aan de Europese Unie. 

Het EMA stelt dat uit ingediende gegevens blijkt dat de fabriek in Puurs in staat is om "consequent hoogwaardige vaccins te produceren" en laat daarom Pfizer/BioNTech toe om het volume aan vaccins dat op de site wordt geproduceerd te vergroten.

"De aanbeveling van het EMA zal bijdragen aan onze voortdurende inspanningen om in 2021 meer dan 2.5 miljard doses te leveren en mogelijk méér in 2022", reageert Pfizer.

Pfizer in Puurs telt 3.300 werknemers. Tussen januari en mei zijn 200 nieuwe mensen aangeworven. De komende maanden moeten er daar nog eens 100 bij komen.

Voor het eerst sinds juli geen geregistreerde coviddoden in Verenigd Koninkrijk

Voor het eerst sinds juli 2020 zijn in de voorbije 24 uur geen coviddoden gemeld in het Verenigd Koninkrijk. Het land bevindt zich in een vergevorderd stadium van vaccinatie, maar kampt recent wel opnieuw met meer dagelijkse besmettingen.

Het VK spreekt van een coronaoverlijden als een patiënt binnen de 28 dagen overlijdt na een positieve test. Het is voor het eerst sinds 30 juli dat het land geen dagelijks overlijden optekent. Volgens het laatste officiële rapport van de Britse gezondheidsautoriteiten zijn er sinds de start van de pandemie 127.782 mensen gestorven aan COVID-19. Het is daarmee het meest getroffen land in Europa. 

Vandaag zijn wel 3.165 nieuwe besmettingen gemeld, gisteren waren dat er nog 3.383. Een week geleden waren er wel nog een duizendtal minder besmettingen per dag (2.493). Het land wordt geconfronteerd met een aantal uitbraken van de Indische variant, tegenwoordig de Delta-variant, die mogelijk een stuk besmettelijker is.

Minister Vandenbroucke: "Coronatest goedkoop maken voor iedereen die voor vakantie nog geen vaccin kon krijgen"

Federaal Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) blikte in "De Afspraak" al even vooruit op het Overlegcomité van komende vrijdag. Hij pleit voor goedkope PCR-tests, toch voor wie nog geen kans kreeg op een vaccin.

Lees meer in dit artikel:

Moderna start procedure voor volledige goedkeuring in de Verenigde Staten

De Amerikaanse vaccinproducent Moderna Inc. meldt dat het een aanvraag heeft ingediend voor de goedkeuring van zijn coronavaccin bij de Amerikaanse Food and Drug Administration-dienst (FDA). De procedure voor een Biologics License Application is dus gestart. Eerder ging BioNTech uit Duitsland Moderna Inc. voor met de aanvraag voor goedkeuring van zijn Pfizervaccin in de VS.

"We zijn verheugd deze belangrijke stap in het Amerikaanse regelgevingsproces voor een Biologics License Application (BLA) van ons COVID-19 vaccin aan te kondigen," aldus Stéphane Bancel, CEO van Moderna.

Momenteel is het coronavaccin van Moderna al beschikbaar in de VS, maar onder een noodvergunning.Deze werd vorig jaar op 18 december  verleend. Het mRNA-vaccin van Moderna is geschikt voor mensen vanaf achttien jaar.

WHO geeft noodgoedkeuring aan tweede Chinese vaccin

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een vaccin van het Chinese bedrijf Sinovac Biotech goedgekeurd voor noodgebruik. Het is het tweede vaccin tegen het coronavirus dat in China werd geproduceerd. 

"De WHO heeft vandaag het Sinovac-CoronaVac COVID-19-vaccin gevalideerd voor gebruik in noodsituaties, waardoor landen, financiers, aanbestedende diensten en gemeenschappen de zekerheid hebben dat het voldoet aan de internationale normen voor veiligheid, werkzaamheid en productie", aldus de WHO.

In een mededeling kondigde een onafhankelijk panel van experten aan dat het vaccin geschikt is voor iedereen boven de achttien jaar. Er werd geen bovengrens bepaald voor wie het vaccin mag nemen, maar omdat minder personen boven de 60 jaar deelnamen aan de testen, weten de onderzoekers minder over de effectiviteit van het vaccin bij oudere mensen. De tweede dosis zou na twee tot vier weken na de eerste inenting worden ingespoten. Het vaccin zou kunnen worden ingezet in het Covax-programma, het internationaal initiatief om het coronavaccin voor iedereen beschikbaar te maken en vooral te doneren aan armere landen.

Koning Filip op bezoek in vaccinatiecentrum be-MINE in Beringen

Koning Filip heeft vandaag het vaccinatiecentrum van Beringen in de elektriciteitscentrale van de voormalige steenkoolmijn (be-MINE) bezocht. De vorst kreeg er onder meer uitleg over de werking en de organisatie van het centrum en sprak er met de verschillende personeelsleden en vrijwilligers.

Lees meer in dit artikel:

Vleesverwerkingsbedrijf Sopraco uit Geel laat werknemers op de werkvloer vaccineren

Met toestemming van de stad Geel en het plaatselijke vaccinatiecentrum zal vleesverwerker Sopraco zijn werknemers in de fabriek zelf laten vaccineren. Daarvoor laat het bedrijf een mobiel vaccinatieteam langskomen. In de week van 21 juni zullen zo 185 medewerkers een prik krijgen. Volgens Hugo Geuens van Sopraco heeft het initiatief naast veiligheid ook een praktische reden: "Ongeveer de helft van onze collega's komt uit het buitenland. Sommige landen kleuren nog rood. Als ze zowel op de heen- als terugreis in quarantaine moeten, zijn ze twee weken kwijt voor één prikje."

Lees meer in dit artikel:

BEKIJK: Welk vaccin is het beste? En komt er een derde prik? 10 vragen en antwoorden uit onze VRT NWS Live

Na de ouderen, het zorgpersoneel, de risicopatiënten en de mensen met essentiële beroepen, wordt nu ook de brede bevolking volop ingeënt tegen het coronavirus. Een blik op de cijfers leert ons dat 50,6% van de volwassen bevolking in België ondertussen al een eerste prik kreeg. Onze redactie ontvangt nog elke dag vragen over die vaccinatie-campagne. Om die vragen te beantwoorden, nodigden we wetenschapsjournalist Koen Wauters uit in de studio van onze VRT NWS Live. 

Bekijk de antwoorden in dit artikel:

Vaccinatie in Brussel open voor 36-plussers

In Brussel wonende 36-plussers kunnen zich vanaf 18 uur vanavond inschrijven om zich te laten vaccineren. Dat meldt Brussels minister van Gezondheid Alain Maron (Ecolo). Wie ouder is dan 31 kan zich op de wachtlijst zetten. Door de lagere vaccinatiebereidheid in Brussel komen daar al jongere mensen aan de beurt.

“Maak me weinig zorgen, heel veel mensen hopen dat fitnesscentra heropenen”

In Hoogstraten is vanmorgen het eerste nationale testevenement georganiseerd voor de fitness-sector. Op 9 juni mogen de fitnesscentra normaal gezien heropenen na meer dan 7 maanden verplichte sluiting. Bekijk hier het verslag uit "Het journaal 13u":

Videospeler inladen...

Peru stelt dodenaantal bij en is nu zwaarst getroffen land

Peru heeft haar officieel coronadodenaantal herzien van 69.342 naar 180.764 slachtoffers. De plotse verandering maakt Peru het zwaarst getroffen land ter wereld. Nergens anders vielen er zoveel coronadoden per 100.000 inwoners. 

Lees meer in dit artikel:

Ook na corona tot 4 dagen per week thuiswerk bij Fluvius

De duizenden kantoormedewerkers van netbeheerder Fluvius zullen ook na de coronacrisis kunnen telewerken: tot vier dagen per week. Daarover is een akkoord bereikt met de vakbonden. Fluvius is een van de eerste grote bedrijven in ons land die zo uitgebreid thuiswerken mogelijk maakt.

Sinds corona is telewerk de regel bij Fluvius. Het bedrijf gaat dat beleid ook na de pandemie voortzetten. Met de vakbonden is afgesproken dat het mogelijk zal zijn om vanaf het najaar tot vier dagen per week thuis te werken. Er is een maandelijkse telewerkvergoeding van 25 euro afgesproken.

Fluvius-CEO Frank Vanbrabant ziet heel wat voordelen. "De ervaringen tijdens de coronacrisis bevestigen onze visie dat digitaal samenwerken werkt. We waren al een tijdje bezig om ons telewerkbeleid aan te passen, maar de omstandigheden van het afgelopen jaar zorgden voor een stroomversnelling. Je verliest geen tijd in de file, je legt veel minder kilometers af met de wagen en je geeft collega's de kans om hun werk-privébalans gezond te houden. Dat zorgt ervoor dat onze medewerkers efficiënter kunnen werken."

De regeling geldt in eerste instantie voor de ruim 3.500 kantoormedewerkers van Fluvius. Er werken ook zo'n 2.000 technici en meteropnemers bij de netbeheerder. Ook zij zullen occasioneel kunnen telewerken voor administratieve taken.

De organisatie van het telewerken moet gebeuren binnen teamverband. Er moeten dus afspraken gemaakt worden met de directe collega's. Het blijft ook verplicht om minstens één dag per week naar een Fluvius-kantoor te komen. Werknemers zijn ook niet verplicht om te telewerken.

De cijfers op een rij: nog iets meer dan 1.200 patiënten in onze ziekenhuizen

 • Van 25 tot en met 31 mei werden elke dag gemiddeld 84 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Dat is 27 procent minder dan de week ervoor. Tussen 18 en 24 mei waren er gemiddeld 115 opnames per dag. Het aantal ziekenhuisopnames daalt al een kleine maand, en het tempo van de daling neemt nu nog toe.
 • Gisteren - maandag 31 mei - meldden de ziekenhuizen 56 opnames. 47 patiënten konden dan weer het ziekenhuis verlaten. Lage cijfers, maar dat komt omdat ze verwijzen naar zondag, een weekenddag, waarop traditioneel minder mensen opgenomen en ontslagen worden.
 • De ziekenhuizen rapporteerden een totaal van 1.232 covidpatiënten in het ziekenhuis. Op weekbasis is het totale aantal patiënten in het ziekenhuis gedaald met 20 procent.
 • 438 covidpatiënten liggen op intensieve zorg, 276 hebben beademing nodig. Op weekbasis is het aantal opnames op de afdelingen gedaald met 19 procent, het aantal patiënten dat aan de beademing ligt is gedaald met 16 procent.
 • Ter vergelijking: op 20 februari lagen 315 patiënten op intensieve zorg. Dat aantal was het laagste sinds het begin van de derde golf.
 • In de week van 22 tot en met 28 mei overleden elke dag gemiddeld 13 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat cijfer is met 32 procent gedaald in vergelijking met de week ervoor. De teller van het totale aantal doden in ons land staat op 24.955.
 • Tussen 22 en 28 mei werden per dag gemiddeld 1.766 nieuwe besmettingen bevestigd, dat is 27 procent minder dan de week ervoor. Sinds het begin van de pandemie zijn in ons land al 1.062.001 besmettingen geregistreerd.
 • Tussen 21 en 27 mei werden dagelijks gemiddeld 43.600 tests afgenomen. Dat is 12 procent meer dan de week ervoor.
 • De positiviteitsratio tussen 22 en 28 mei (het aantal positieve testen op het totale aantal testen) bedroeg 4,7 procent (0,8 procent minder dan vorige week). Dat betekent dat net geen 5 op de 100 van de afgenomen testen positief waren. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO vindt een ratio boven 5 zorgwekkend, de Europese CDC houdt het cijfer van 4 aan.
 • De R-waarde of het reproductiegetal, het cijfer dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, zit momenteel op 0,82. Dat betekent dat elke persoon die besmet is met het coronavirus gemiddeld minder dan 1 andere persoon besmet. Als de R-waarde onder de 1 daalt, krimpt de epidemie. Stijgt de R-waarde boven de 1, dan groeit de epidemie.
 • Gisteren, op maandag 31 mei (de laatste dag waarvoor cijfers beschikbaar zijn), hebben 4.666.836 mensen in ons land al zeker één prik gekregen. Dat is 50,6 procent van de volwassen bevolking. 2.140.527 van hen zijn volledig beschermd.

Je kunt de meest recente grafieken van de besmettingen, de overlijdensziekenhuisopnames en tests terugvinden bij het wetenschappelijk instituut Sciensano.

Cijfers over het aantal geleverde vaccins en het aantal toegediende vaccins vindt u bij de FOD Volksgezondheid en bij Sciensano. Dat zijn federale cijfers, de Vlaamse vaccinatieteller toont hoeveel mensen in Vlaanderen gevaccineerd zijn.  

Wat is de positiviteitsratio en hoe moeten we die interpreteren? Dat kan je hier lezen.

Topman van IT-concern Foxconn koopt vijf miljoen vaccins voor Taiwan

Terry Gou, de stichter van het Taiwanese technologieconcern Foxconn, gaat vijf miljoen vaccins kopen van Pfizer. Foxconn is bekend als producent van onder meer iPhones voor het Amerikaanse IT-concern Apple. De regering van Taiwan heeft Gou bedankt voor de aankoop.

Eerder was een geplande aankoop van Pfizer-vaccins door Taiwan mislukt. Volgens Taiwan gebeurde dat onder druk van China dat de vaccins voor Taiwan zelf wou verspreiden, wat de regering van het eiland weigerde. China beschouwt Taiwan als een opstandige provincie.

Taiwan kent sinds enkele weken een opstootje van het virus. Gisteren zijn er 357 besmettingen vastgesteld. Dat lijkt weinig, maar in Taiwan is dat veel. Tot voor kort had dat land een van de meest succesvolle strategieën tegen corona. Zo werden vorig jaar meteen na de uitbraak de grenzen gesloten, werd er massaal getest en kwam contactopsporing meteen op gang. Taiwan steunde toen op de ervaring met het SARS-virus iets meer dan een decennium geleden.

Net omdat het virus er nauwelijks voorkwam, ligt Taiwan ver achter met vaccinaties. Nog geen 2 procent van de bevolking is gevaccineerd.

BEKIJK Hoogstraten testte of fitnessen veilig kan

In Hoogstraten, in de Antwerpse Kempen, is vanmorgen een testevenement gehouden voor de fitnesscentra. Want volgende week (op 9 juni) mogen de fitnesscentra normaal gezien heropenen. Vijftig mensen konden in de zaal binnen 1,5 uur fitnessen. Daarbij was het vooral de bedoeling om de luchtkwaliteit in een gesloten ruimte te monitoren.

De "goesting" bij de deelnemers bleek groot. Enkele sfeerbeelden:

Het toestel om de luchtkwaliteit te meten, werd tussen de sporters geplaatst.

Meest gelezen