Cyprus heeft het beste zwemwater in Europa, België middenmoter

Het Europese milieuagentschap (EEA) heeft een nieuw rapport uit over de kwaliteit van het zwemwater in Europa: Cyprus is de koploper met een score van 100 procent, België doet het goed met een "uitstekende" waterkwaliteit in ruim 80 procent van de geteste zwemzones en zit daarmee in de Europese middenmoot.  

Voor het rapport zijn stalen geanalyseerd uit 22.276 zwemwaterlocaties in heel Europa in 2020. Het gaat om alle EU-lidstaten plus Albanië en Zwitserland. Twee derde van de zwemwaterlocaties liggen langs de Europese kusten. Het totale aandeel "uitstekende" zwemlocaties (de hoogste categorie van vier) blijft de jongste jaren ongeveer stabiel op ongeveer 85 procent. Vorig jaar ging het om 82,8 procent. 

In slechts 1,3 procent van de gevallen (296 plaatsen) is een slechte waterkwaliteit gemeten, maar de EU streeft ernaar om dit op termijn naar nul te brengen door een nog striktere opvolging. 

Cyprus, Oostenrijk, Griekenland, Malta en Kroatië scoren het beste. Cyprus haalt zelfs de hoogste score bij alle 112 geteste locaties (allemaal aan zee).  Oostenrijk moet amper onderdoen met de hoogste score op 97,7 procent van de  261 onderzochte plekken. 

Ook België behaalt een goede score, net als vorig jaar, met een label "uitstekend" voor 81,4 procent van de 118 geteste zwemzones. In 2019 lag dat cijfer net iets hoger met 85,2 procent. De kwaliteit van het zeewater krijgt in 95,1 procent van de gevallen de beste score. Op geen enkele plek scoort de waterkwaliteit aan onze kust of in het binnenland ondermaats. Op Europees vlak staat België in de middenmoot. 

Bekijk hier de Europese kaart met de verschillende scores.

Bekijk hier in detail het rapport dat de EEA opmaakte voor de Belgische zwemlocaties. (klik door voor de details per land)

Meest gelezen