De Lijn

De Lijn bestelt binnenkort 203 elektrische bussen, veel minder dan eerst gepland

De raad van bestuur van De Lijn heeft groen licht gegeven voor de bestelling van 350 elektrische bussen. Dat heeft Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) bekendgemaakt. In realiteit worden er voorlopig 63 besteld voor een testfase, volgend jaar zouden er nog eens 140 worden besteld. Wanneer de rest wordt besteld, is nog niet duidelijk. Vorig jaar heeft De Lijn haar elektrische ambities fors teruggeschroefd door een aanbesteding voor 970 elektrische bussen te schrappen.

De Lijn gaat een aanbesteding lanceren voor de bestelling van 350 elektrische bussen. In eerste instantie zullen er 63 worden besteld bij twee leveranciers. Die zijn bestemd voor de remises van Destelbergen (Oost-Vlaanderen), Genk-Winterslag (Limburg) en Kortrijk (West-Vlaanderen) en komen in de tweede helft van 2022 in de vloot. Pas na een testfase zullen er in 2022 nog eens 140 worden besteld. Wanneer de overige 150 elektrische bussen worden bijbesteld, is nog onduidelijk.

De volledige aanbesteding van 350 elektrische bussen en laadinfrastructuur zal 190 à 230 miljoen euro kosten.

Vandaag heeft De Lijn amper 10 elektrische bussen in dienst: 5 in Leuven en 5 in Antwerpen. Eind vorig jaar telde de vloot van de Lijn 2.337 bussen. Ter vergelijking: in Brussel rijdt de MIVB nu al met 37 elektrische bussen.  

De plannen om de busvloot van De Lijn te elektrificeren zijn vorige zomer flink afgezwakt toen een aanbesteding voor 970 elektrische bussen werd stopgezet. 

Meest gelezen