Michel van der Eycken, voorzitter van de Vrienden van de Sint-Sulpitiuskerk (links) en schepen van Erfgoed Geert Cluckers
Radio 2

Diest viert 700-jarige Sint-Sulpitiuskerk met expo

De Sint-Sulpitiuskerk op de Grote Markt in Diest bestaat 700 jaar. Dat wordt gevierd met de tentoonstelling ‘Zeven eeuwen Sint-Sulpitiuskerk’. Er worden onder meer originele glasramen en heel wat voorwerpen uit de schatkamer getoond. Met de expo wordt ingezet op digitale beleving en er is een speciaal aanbod voor slechtzienden.  

Met de tentoonstelling ‘Zeven eeuwen Sint-Sulpitiuskerk’ zet Diest de 700-jarige kerk op de Grote Markt in de kijker. “Deze kerk domineert en bepaalt mee het stadsbeeld. Onze bijnaam, de mosterdschijters hebben we zelfs te danken aan het beiaardtorentje  'de Mosterdpot'. Deze zeven eeuwen van trots verdienen een gepaste herdenking", zegt Geert Cluckers (DDS), schepen van erfgoed van de stad Diest.

Digitale beleving

Op de expo zijn onder meer twee originele glasramen te zien die in het midden van de 19de eeuw uit de kerk werden weggehaald voor restauratie. Ze werden toen vervangen door twee kopieën, maar komen nu dus terug. Dankzij een erfgoedsubsidie van de provincie Vlaams-Brabant van 12.500 euro, kan iedereen de tentoonstelling digitaal beleven en werd er een aanbod voor slechtzienden ontwikkeld.

In de kerk zijn namelijk QR-codes aangebracht waarmee bezoekers het gebouw digitaal tot in de kleinste details kunnen bekijken. "Met een VR-bril kan de beiaard virtueel bezocht worden. Zo kunnen ook andersvaliden de beiaard en de zoldering bekijken", vertelt Cluckers. "Voor blinden en slechtzienden maakte een plaatselijke school een maquette van de kerk met een 3D-printer en verschillende infoborden zijn vanaf nu ook in braille beschikbaar." 

Re:lict

De expo kadert in het nieuwe stadsfestival Re:lict. Dat zal tweejaarlijks plaatsvinden in september en laat bezoekers en inwoners bijzondere erfgoedlocaties in Diest ontdekken. De tentoonstelling in de Sint-Sulpitiuskerk loopt nog tot 31 september 2021. Ze is geopend van dinsdag tot zondag van 13 uur tot 17 uur. Toegang is gratis, maar reserveren is verplicht. 

Meest gelezen