Radio 2

Voetbalgekte slaat toe in Eeklo: buren hangen halve kilometer vlagjes

De EK-voetbalgekte is toegeslagen in de AVS-straat in Eeklo. Daar hebben vier buren 500 meter aan Belgische vlagjes opgehangen in de straat. “We zorgen ook voor een groot scherm voor de buren, gewoon bij ons thuis", vertellen Kim D’Hooge en haar man Gertjan Blomme.

De Rode Duivels zitten sinds maandag in hun EK-bubbel in Tubeke om zich voor te bereiden op het komende Europees kampioenschap. Ze nemen het daarbij op tegen Rusland, Denemarken en Finland. “Door Corona merken we eigenlijk dat er precies minder hard wordt toegeleefd naar het EK”, zeggen Kim en Gertjan. “Twee jaar geleden stond ons land al van weken tevoren op zijn kop, maar nu blijft het vrij rustig. In Eeklo hoor je ook nergens initiatieven opduiken. Tijdens het WK kon je de matchen van de Duivels volgen op groot scherm op onder meer de Markt, maar nu blijft het stil.”

Mijn man heeft drie winkels helemaal leeggekocht, een halve kilometer vlagjes

Initiatiefneemster Kim D'Hooge

Kim en Gertjan zijn zelf erg fanatieke voetbalsupporters. “Ik ben een echte Buffalo, maar mijn man supportert voor Club Brugge. Dat levert vaak pittige voetbaldiscussies op”, lacht ze. “Samen met onze buren, die dan nog eens voor Anderlecht supporteren, begonnen we daarom eens te brainstormen. En zo ontstond het idee om voor het eerst zelf iets te organiseren in onze straat."

(lees verder onder de foto)

Radio 2

"Mijn man heeft vorige week tijdens zijn pauze drie Action-winkels volledig leeggekocht. Maar liefst 500 meter aan Belgische vlagjes, goed voor een duizendtal exemplaren, hebben we zondagnamiddag met onze buren opgehangen.”

Nederlanders doen niet mee

De andere buren hebben ondertussen ook al spontaan hun Belgische vlag aan hun raam geplaatst. Op een koppel na. “Dat zijn Nederlanders. Zij doen met de Duivelsgekte niet mee, maar hebben wel de Nederlandse vlag opgehangen. Heerlijk toch?” Kim en Gertjan hebben een groot scherm besteld dat de grootte heeft van hun garagepoort. “Met een beamer gaan we de matchen van de Belgen projecteren en kunnen de buren het meevolgen.”

Meest gelezen