Videospeler inladen...

Vandenbroucke en Beke: "Coronatest goedkoop maken voor wie nog geen vaccin kon krijgen, niet voor wie geweigerd heeft"

Wie nog geen kans heeft gekregen om zich te laten vaccineren, moet zich goedkoop kunnen laten testen als hij een attest nodig heeft om bijvoorbeeld op reis te gaan. Dat vindt althans minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). Voor wie een vaccin weigerde, is de minister in "De afspraak" minder genereus. De regering moet wel de knoop nog doorhakken. Ook Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) is gewonnen voor het idee van een gratis of zeer goedkope PCR-test voor wie zich nog niet heeft kunnen laten vaccineren.

Vrijdag komt het Overlegcomité opnieuw samen, om zich vooral te buigen over reizen deze zomer en over het Europese coronacertificaat. Dat certificaat kan je krijgen als je gevaccineerd bent - Europa kijkt naar twee dosissen -, een negatieve test hebt óf antilichamen hebt na een besmetting. 

Landen kunnen wel zélf beslissen dat ze ook mensen met één prik al binnenlaten. "Mij lijkt het persoonlijk aanbevolen om voor twee prikken te gaan", zegt minister Vandenbroucke in "De afspraak" op Canvas. "Dat is ook logisch. Ik denk trouwens dat de meeste Europese landen die mening zullen hebben. Maar vergeet niet dat élk land zélf beslist. Frankrijk beslist over Frankrijk, Duitsland over Duitsland, België over België, alle Europese naties zullen zelf wel de touwtjes in handen houden. Maar ik hoop dat binnen Europa de bepalingen toch allemaal behoorlijk gelijkaardig zullen zijn."

"Als we echt van deze ellende af willen zijn, dan moeten zoveel mogelijk mensen twee keer gevaccineerd zijn", zegt Frank Vandenbroucke in "De afspraak". Bekijk hier het volledige gesprek. De tekst gaat daaronder voort. 

Videospeler inladen...

Maar wat als een land kiest voor twee prikken? Veel Belgen zullen nog niet (volledig) gevaccineerd zijn. "Als je nog geen uitnodiging hebt gekregen, lijkt het mij logisch dat we het alternatief - de PCR-test, dan - gratis of goedkoper maken", zo klinkt het. 4 euro, zoals al eens werd geopperd? "Dat zou kunnen." Al moet de regering daarvoor nog definitief het licht op groen zetten. Een PCR-test kost normaal rond de 48 euro, al kan dat ook meer zijn. 

Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) zit op dezelfde golflengte. "Ik denk dat degenen die de kans nog niet hebben gekregen om zich te laten vaccineren inderdaad gratis of op een zeer goedkope manier een PCR-test moeten kunnen hebben", zei hij in Vlaams Parlement.

Als we het rijk van de vrijheid willen, dan moeten zoveel mogelijk mensen twee keer gevaccineerd zijn

Frank Vandenbroucke, Minister van Volksgezondheid

En wat met mensen die het vaccin hebben geweigerd? "Ik weet niet of je het gratis moet maken voor mensen die het aanbod hebben gehad en zeggen dat ze het niet moeten hebben. Dat is je eigen verantwoordelijkheid."

"Als we echt van deze ellende af willen zijn, als we vanaf september echt het rijk van de vrijheid willen, dan moeten zoveel mogelijk mensen twee keer gevaccineerd zijn. En dat signaal moeten we ook duidelijk geven.' 

Verschillende partijen pleiten in het Vlaams Parlement voor meer flexibiliteit in de vaccinatieplanning:

Videospeler inladen...

Meest gelezen